Georgia, een Australische herdermix, werd gevonden bij een tankstation in Arizona aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Ze was er niet best aan toe, ze was mager en wanhopig op zoek naar voedsel. Tot haar grote geluk werd ze door hondenliefhebbers van straat gehaald en ondergebracht bij een opvangcentrum. Daar stelde de dierenarts vast dat ze zwanger was, en in verband met haar fragiele toestand werd een keizersnede uitgevoerd. Helaas kwam dat voor alle pups te vroeg, ze kwamen levenloos ter wereld.

moederhond
Moederhond Georgia adopteert drie kittens | Foto: Facebookpagina Sunshine Dog Rescue

Verlies

Toen Georgia weer bij kennis was, mistte ze haar nest natuurlijk en ze ging op zoek. Anita Osa, eigenaar en oprichtster van Sunshine Dog Rescue, vond het moeilijk om aan te zien:

“Georgia was helemaal in paniek, het was zo triest om te zien hoe ze haar best deed haar pups te vinden. Ze beet haar hele mand aan stukken om te zien of ze daar misschien waren.”

Om Georgia te helpen met haar verlies, maar ook omdat Georgia melk produceerde, probeerde Anita pups te vinden die de plaats van het nest in konden nemen. Via Facebook kwam echter een alternatieve suggestie: er was een nest weeskittens dringend op zoek naar een nieuwe moeder. Anita twijfelde, het gaat natuurlijk wel om een andere diersoort, maar ze besloot het toch te proberen. Mocht het misgaan, dan kon ze altijd nog zelf de kittens met de fles grootbrengen. Georgia noch de kittens had er echter problemen mee, vanaf het eerste moment waren ze aan elkaar verknocht.

https://www.facebook.com/sunshinedogrescue/posts/2893704140733621

Eén voor één

Anita:

“De kennismaking ging in stapjes. Eerst bracht ik één kitten naar Georgia, zodat ze kennis konden maken door aan elkaar te snuffelen. Dat ging best goed, Georgia leek de kitten te accepteren, dus toen bracht ik ook de andere kittens één voor één naar haar toe. Het was opmerkelijk om te zien hoe Georgia ontspande, en voor wat betreft de kittens, ik denk dat ze niet eens in de gaten hebben dat hun moeder een hond is.”

Inmiddels hebben alle dieren een eigen huis gevonden, waarbij Georgia zelfs samen met één van haar pleegkittens is gebleven.

Nederland

Ook in Nederland komt het regelmatig voor dat kittens worden opgevangen door een hondenmoeder. Het komt niet altijd in het nieuws, maar dat gebeurde wel bij herdershond Daantje in Apeldoorn. Die haalde vorig jaar het landelijke nieuws met haar adoptie van vijf weeskittens. Overigens komt de omgekeerde situatie, waarbij een pup door een moederkat wordt gezoogd, ook wel eens voor. Het idee dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, gaat dus niet altijd op.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée