De dwergbuidelmuis op Kangaroo Island in Australië leek in zijn geheel weggevaagd door de vreselijke bosbranden van afgelopen jaar, maar er is toch weer een exemplaar waargenomen. Er wordt niet uitgesloten dat op het door brand geteisterde eiland nog meer dwergbuidelmuizen het vuur overleefden.

dwergbuidelmuis
Dwergbuidelmuis in New South Wales | Foto: Phil Spark/flickr

Van de dwergbuidelmuizen, of buidelslaapmuizen, bestaan nog vijf levende soorten in twee geslachten. Vier van deze soorten komen alleen voor in het zuidoosten Australië en één soort leeft in Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië. Tijdens de alles verzengende natuurbranden van begin dit jaar werd 93 procent van hun leefgebied door het vuur vernietigd.

Dwergbuidelmuis lang alleen fossiel

De Australische dwergbuidelmuis was tot 1966 alleen van fossielen bekend, zo zeldzaam is het diertje. Skiërs in de Australische deelstaat Victoria zagen in dat jaar op Mount Hotham een exemplaar bij hun skihut. Op Kangaroo Island leefden volgens tellingen van ecologen 113 dwergbuidelmuizen, maar nadat het vuur gedoofd was leekt het erop dat de toch al zeer bedreigde dwergbuidelmuis helemaal was verdwenen.Op zich is de dwergbuidelmuis niet echt heel erg klein; volwassen dieren worden 5 tot 12 centimeter en wegen maximaal 50 gram.
.

.
Op Kangaroo Island verloren ook 41.000 koala’s het leven, terwijl in heel Australië 60.000 koala’s omkwamen. In totaal lieten naar schatting 3 miljard dieren het leven door de natuurbranden down under. Volgens berekeningen van WWF zou het gaan om 2,46 miljard reptielen, 181 miljoen vogels, 143 miljoen zoogdieren en 51 miljoen kikkers.
.

3 miljard dieren getroffen door Australische bosbranden

.
In het oosten en zuiden van Australië gingen maar liefst 19 miljoen hectare natuur in vlammen op. Toenemende hitte en droogte door klimaatverandering worden aangewezen als belangrijke oorzaak van de natuurbranden, evenals wanbeheer, slordigheid met vuur en zelfs opzet in de vorm van brandstichting.

dwergbuidelmuis
Dwergbuidelmuis | Foto: Doug Beckers/flickr

Klimaatverandering vormt ook direct een bedreiging voor de dwergbuidelmuizen, die in gebieden overwinteren waar doorgaans veel sneeuw valt. Maar door afname van sneeuwval zijn hun nesten niet langer beschermd door een dik pak sneeuw en vriezen ze steeds vaker dood. Ook verdwijnt hun voedsel door klimaatverandering. Schattingen over de totale aantallen van de soort liggen op twee- tot drieduizend.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR