Het gaat steeds beter met de otter in Nederland. Op beelden van een webcam in de Nieuwkoopse Plassen van 20 april zijn drie otters te zien. Waarschijnlijk gaat het om een vrouwtje met twee jongen.

Otters - otterfamilie
Zwemmende otters | Foto: Lars Soerink ©Vildaphoto

Otters leven solitair, alleen in de paartijd zoeken zij elkaar op. Na lange tijd van afwezigheid, leven sinds 2013 weer otters in de Nieuwkoopse Plassen. De dieren stammen af van otters die 14 jaar geleden in het noorden van Nederland zijn losgelaten en zich daarna gestaag hebben verspreid over de rest van Nederland. Natuurbeschermers schatten het aantal otters in Nederland nu op ongeveer 140 dieren. De Otterstichting hoopt dat over vijf jaar zo’n 1000 otters in Nederland leven.

Jurriaan van Leeuwen, boswachter bij de Nieuwkoopse Plassen, is dolblij dat de otters voor nakomelingen hebben gezorgd en trakteerde op beschuit met muisjes. Ook de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland en Natuurmonumenten zijn dolblij met de jonge ottertjes:

“Bij de beelden van de twee otters vermoedden wij al dat het om jongen ging, want otters leven solitair. Alleen in de paartijd zoeken zij elkaar even op en na de daad maakt het mannetje zich meteen uit de voeten. Toen op een andere opname naast die twee nog een derde otter opdook, wisten wij het zeker: dit is een moederotter met twee jongen. Dat is geweldig nieuws”, aldus een opgetogen Van Leeuwen.

De Nederlandse otterkenner Addy de Jongh reageert euforisch:

“Is het waar? Ik kan het bijna niet geloven. Dit is echt groot nieuws. Ik ben sprakeloos!”.

De verbazing van De Jongh wordt niet gedeeld door de boswachters van Natuurmonumenten. Uit dna wisten zij al dat er, na drie doodgereden dieren, nog een mannetje en een vrouwtje in het gebied leven.

Otters kunnen twee tot drie jongen krijgen. Het is dus niet helemaal uitgesloten dat nog een derde jong opduikt. Dat zou helemaal geweldig zijn. Ongeveer eens in de vijf weken worden alle camerabeelden uitgelezen door leden van de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland. Een heel karwei, soms worden wel 500 of 600 beelden getoond in 30 seconden tijd. Bij elke beweging gaat de camera aan en moet worden uitgezocht om welk dier het gaat.

Volgens Natuurmonumenten bieden de Nieuwkoopse Plassen ruimte aan één of twee mannetjes en aan iets meer vrouwtjes.

“De jongen zullen straks een eigen territorium moeten zoeken en bevechten. Dat is een gevaarlijke periode, omdat de leefgebieden, zeker in de Randstad, geïsoleerd liggen. Zeker 90 procent van de jonge mannetjes wordt overreden bij het zoeken van een nieuw territorium”, aldus Natuurmonumenten.

De gezinsuitbreiding maakt het nog eens extra noodzakelijk om meer te doen aan het ‘otterproof’ maken van de wegen in het gebied. Van Leeuwen:

“Eind juni gaat de provincie Zuid-Holland rasters aanbrengen aan de Uitweg, zodat de otters niet meer zomaar de weg op kunnen rennen. Daarna worden tunnels aangelegd. Wanneer is nog de grote vraag”.

Sinds begin 2014 zijn drie otters in het gebied doodgereden. In Nederland kwamen vorig jaar 41 otters om in het verkeer, op een totaal van 140 dieren.

Vorig jaar november dwongen Vereniging Das en Boom en Stichting Otterstation Nederland de staat af om meer te doen voor het behoud van de otter in Nederland. Hierbij bepaalde de Raad van State dat de Nederlandse Staat verplicht is om 21 hotspots, wegen waar veel otters worden doodgereden, op te lossen.

Drie otters in Nieuwkoop

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven