Na veertig jaar van afwezigheid is weer een otter waargenomen in de Nieuwkoopse Plassen.

Otter - Nieuwkoopse Plassen
Foto: Vildaphoto.net | Yves Adams 

“De otter staat aan de top van de voedselketen; dat hij terug is, zegt iets over de kwaliteit van de natuur”, aldus een woordvoerster van Natuurmonumenten. Zij vervolgt: “De laatste otter in dat gebied werd in 1978 doodgereden en uiteindelijk stierf de otter in heel Nederland uit. In 2001 zijn zij weer uitgezet in het noorden van Nederland en zij verspreiden zich sindsdien. Blijkbaar gedijt de otter nu ook weer in de drukke randstad.”

Twee jaar geleden werd al een doodgereden otter gevonden in de buurt van Alphen aan den Rijn. Om erachter te komen of nog meer otters aanwezig zijn, plaatste de Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland (ZWGZH) cameravallen in het gebied. Dankzij de filmbeelden is nu onomstotelijk bewezen dat de otter weer voorkomt in het gebied.

Natuurmonumenten wil nu dat de provincie Zuid-Holland nog meer wildtunneltjes onder wegen aanlegt, zodat er minder otters worden doodgereden.

De waterschappen hebben veel gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat de otter nu is teruggekeerd is voor de woordvoerster een reden om ‘op dezelfde weg door te gaan’.

Otter in de Nieuwkoopse plassen

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven