De Universiteit Maastricht heeft vergevorderde plannen om een nieuw proefdiercentrum (1) te bouwen.  De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) kondigt acties aan om de bouw tegen te houden. Te beginnen bij de Dies Natalis-viering van de universiteit aanstaande vrijdag 10 januari 2014.

Dierproeven Maastricht
Dierproeven Maastricht | Foto: ADC

“We hebben het bestuur van de universiteit tot twee maal toe gevraagd om met ons in gesprek te treden over de bouw van een nieuw proefdiercentrum en het gebruik van honden in experimenten. Tot twee maal toe werd dit geweigerd. De Universiteit heeft de Code Openheid Dierproeven ondertekend, maar weigert nu in gesprek te gaan met criticasters”, aldus ADC-campagneleider Robert Molenaar.

“We zouden  graag met de universiteit praten over het gebruik van honden in experimenten. De harten van de honden worden verzwakt en vele sterven al tijdens de experimenten. Studenten kloppen bij ons aan omdat zij het janken van de honden niet kunnen aanhoren. Het nieuwe dierproefcentrum zou niet meer zo in het zicht staan, zodat dierproeven onopgemerkt uitgevoerd kunnen worden.”

Er worden steeds meer dieren voor experimenten gebruikt aan de universiteit Maastricht. In 2005 werden 18.502 proefdieren de dupe. In 2011 waren dat er al 30.634! Het gaat om honden, muizen, ratten, cavia’s, varkens, geiten, schapen en konijnen (2).  Recentelijk werd de universiteit nog op de vingers getikt door de Voedsel- en Warenautoriteit omdat zij zich niet aan de regels rondom dierproeven had gehouden (3).

Tachtig activisten zullen op 10 januari 2014 om 12.30 uur een lawaaiprotest voor de Centrale Proefdiervoorziening van de Universiteit houden. Een tweede protest vindt plaats voor de ingang van de MECC Maastricht, waar de Dies Natalis-viering plaatsvindt.

Tijden & locaties

Maastricht University

Centrale Proefdiervoorziening

Universiteitssingel 50, Maastricht

Protest van 12.30 tot 13.45

 

Dies Natalis viering Maastricht University

MECC Maastricht

Forum 100, Maastricht

Protest van 14.15 tot 16.00

 

Persbericht ADC

(2) Volgens de jaarcijfers van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit werden in 2005 maar liefst 8.091 dieren gebruikt in experimenten aan de Universiteit Maastricht. Uit documenten die verkregen zijn via de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt dat 10.411 proefdieren door
de Universiteit Maastricht gedood werden in voorraad. In totaal werden 18.502 proefdieren gebruikt in experimenten of gedood in voorraad.

Volgens de jaarcijfers van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit werden in 2011 maar liefst 14.520 dieren gebruikt in experimenten aan de Universiteit Maastricht. Uit documenten die verkregen zijn via de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt dat 16.114 proefdieren door de Universiteit Maastricht gedood werden in voorraad. In totaal werden 30.634 proefdieren
gebruikt in experimenten of gedood in voorraad.