Het einde van het fenomeen paard en wagen in New York is in zicht. Ieder jaar groeit de lijst met ongelukken waarbij trekpaarden betrokken zijn. De nieuwe burgemeester Bill de Blasio heeft aangegeven het vervoer per paard en wagen in de stad te verbieden, zodra hij deze functie in 2014 zal bekleden.

Koets Central Park, New York
Koets Central Park, New York

Ouderwetse traditie
PETA startte eerder al een petitie tegen het gebruik van paard en wagen in New York. Zangeres P!nk maakt zich hier ook sterk tegen.

“Mijn hart breekt als ik eraan denk wat deze paarden moeten voelen. Het is zo onnatuurlijk en verkeerd om deze paarden te dwingen een koets te trekken terwijl taxi’s om hen heen toeteren en mensen schreeuwen. Het is een ouderwetse traditie waar niets romantisch aan is”, aldus de zangeres op de website van PETA.

De paarden ademen hele dagen lang de uitlaatgassen op de drukke straten van New York in, werken ook in extreme weersomstandigheden en zijn vaak betrokken bij ongelukken.

Er is naast de petitie van PETA zelfs een hele website ontworpen met informatie over waarom de paard en wagens in New York verboden moeten worden.

“Een trekpaard kan gemiddeld vier jaar werken in New York. Een politiepaard daarentegen werkt gemiddeld veertien jaar”, luidt een van de gevolgen van de slechte omstandigheden waarin deze paarden werken.

De hoofdreden voor de organisatie achter deze website om paard en wagens te verbieden is dat New York wat betreft verkeer een van de drukste steden van de wereld is. Langzaam bewegende paarden zijn hierin een gevaar voor zichzelf, maar ook voor anderen.

Veel stress
De paard en wagens zullen vervangen worden voor elektrische voertuigen in de stijl van de Great Gatsby. Sommige mensen zijn bang dat de paarden die niet meer gebruikt worden, nu afgeslacht zullen worden.

“We hebben niet genoeg ruimte om de geredde paarden op te vangen. Als we nog tweehonderd paarden hieraan toe moeten voegen zou dit veel stress opleveren”, vertelt specialist Karen Waite van de Michigan State University aan One Green Planet.

Slachthuizen
Meer dan 100.000 Amerikaanse paarden worden per jaar overgebracht naar slachthuizen in Canada en Mexico omdat hulporganisaties niet in staat zijn te voldoen aan de behoeften van de dieren.

Goed leven
Volgens een New Yorkse krant haasten toeristen zich om een laatste ritje in paard en wagen te maken. De bestuurders van de wagens met trekpaarden vinden dat de paarden een goed leven hebben en zien het gevaar voor de paarden er niet van in. Thomas Hennessy, bestuurder van een paard en wagen, vertelde aan One Green Planet dat zijn paard Billy Bob een erg goed leven heeft. Hennessy is erg bang dat hij nu niets anders meer kan nu zijn ‘beroep’ straks niet meer bestaat.

Een organisatie die helpt New York veilig en schoon te houden ziet erop toe dat de paarden een veilig, goed onderkomen krijgen. De organisatie heeft al 26.000 dollar bij elkaar gesprokkeld van de benodigde 30.000 dollar.

Pink on banning horse drwm carriages in New York City

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser