Binnenkort start project Icarus, waarbij een radio-ontvanger geïnstalleerd zal gaan worden in het International Space Station (ISS) om trektochten van insecten en kleine vogels op aarde vast te leggen vanuit de ruimte. Dat gaat zeker interessante inzichten geven over de reizen die de dieren maken maar ook over de voortekenen van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en ziektes.

Nachtegaal - icarus
Eén van de te volgen vogelsoorten, de nachtegaal | Foto: J. Dietrich [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
De te volgen dieren, kleine vogels, en uiteindelijk zelfs vlinders en bijen krijgen hele kleine radiozendertjes aangemeten waardoor ze gevolgd kunnen worden vanuit de ruimte als de radio-ontvanger volgend jaar naar het International Space Station is gebracht, zo’n 320 kilometer boven de aarde.

Tot tien jaar geleden was satellietregistratie enkel mogelijk bij grote dieren, die konden voorzien worden van krachtige zenders met een lang leven. De nieuwe toestellen werken op zonne-energie en zijn veel kleiner.

“Wetenschappers starten het project met zenders van 5 gram, maar in de toekomst gaan we nog veel kleinere zendertjes gebruiken van minder dan 1 gram. Zo kunnen we ook insecten volgen”, aldus de coördinator van dit project Uschi Müller. “Het is revolutionair dat we nu de mogelijkheid krijgen om uur na uur de bewegingen van de vogels en insecten te volgen. We gaan de gegevens gebruiken voor het behoud van de dieren, maar ook voor de gezondheid van de mens en om rampen te voorspellen.

Het is bekend dat zogenaamde dreigende tektonische activiteiten van de aarde door dieren wordt aangevoeld. Het is daarom zeer interessant om juist de dieren die in risicogebieden leven te volgen.

“Als we zo aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen voorspellen, kan dat de bewoners vijf uur extra tijd geven om het rampgebied te ontvluchten”, zegt Müller.

Satelliet-tracking trekvogels

Al eerder werden dertien koekoeks uitgerust met een zender. Afgelopen week zagen onderzoekers dat de dieren op de terugweg zijn van hun reis naar Congo. Het gaat nog tot half maart duren voordat de dieren de afstand van maar liefst 6.500 kilometer hebben afgelegd. Nu was door de zenders wel al te zien dat één van de koekoeks vorige week al 12.00 kilometer richting het noorden is gevlogen en zich nu in Kameroen bevindt.

Het satelliet-tracking heeft een nieuwe wereld geopend volgens de directeur van het Center for Conservation Biology in Virginia, Bryan Watts.

“We waren verwonderd toen de eerste vogel die we volgden een non-stopvlucht van 5.600 kilometer van Virginia naar Alaska maakte. Vijf dagen lang vloog hij met een snelheid van ongeveer zestig kilometer per uur.”

Watts geeft aan dat het belangrijk is zoveel mogelijk informatie over vogelmigraties te verzamelen omdat verschillende populaties enorm in aantal achteruitgaan.

“Als we meer inzicht hebben over de routes die nachtegalen en grasmussen bijvoorbeeld volgen, kan dat helpen voor het behoud van de vogels.”

Icarus – a bird’s-eye view of animal migration

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.