De Franse dierenrechtenorganisatie L214 heeft schokkende beelden van dierenleed vastgelegd in een Franse varkenshouderij. Varkens die elkaar aanvreten, dode dieren in de hokken en overvolle stallen. Het vlees van de dieren wordt verkocht onder het Nestlé-merk ‘Herta’, dat vrijwel in alle grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk in de schappen ligt. Het merk wordt ook verkocht bij Albert Heijn in Nederland, maar zonder het vlees uit Frankrijk, aldus een AH-woordvoerder tegen AnimalsToday.

dierenleed in Franse varkenshouderij
Foto: screenshot video L214 via bernard from Paris/YouTube

Supermarktketen Waitrose in het Verenigd Koninkrijk heeft het vlees van het merk Herta inmiddels uit de schappen gehaald en is een onderzoek gestart. Het merk Herta is voor 60 procent van de Spaanse voedingsbedrijf Casa Tarradellas en voor 40 procent van Nestlé. Actievoerders van de Franse dierenrechtenorganisatie L214 klagen Herta op basis van de videobeelden aan:

“In tegenstelling tot wat het merk belooft, tonen de beelden erbarmelijke omstandigheden voor de varkens, die niet overeenkomen met de wettelijke eisen. Daarom klagen we Herta, het meest verkochte merk in Frankrijk, aan voor dierenmishandelingen én het misleiden van de consument.”

Wanhopige dieren

De beelden zijn dit jaar gemaakt in juni en september. De video toont kannibalisme onder de varkens, dode varkens die liggen tussen hun levende soortgenootjes, overvolle stallen waar varkens over elkaar heen klimmen. Ook is een zeug te zien, die worstelt om op te staan in haar smalle kooi zonder bodembedekking, vervolgens uitglijdt en op zijn minst een van haar biggen plet. Een andere zeug komt vast te zitten in een hartverscheurende poging zichzelf te bevrijden uit een verschrikkelijk krappe kooi.

De teksten zijn in het Frans, maar de beelden spreken voor zich:
.

Een leven van lijden

In de video zijn ook ook meer dan 20 farmaceutische producten te zien, waaronder het in de varkensindustrie veel gebruikte antibioticum colistine. Het wordt gezien als ‘laatste redmiddel’ en supermarkt Waitrose verbiedt leveranciers dit middel te gebruiken. De supermarktketen heeft dan ook de producten van Herta uit de schappen verwijderd.

dierenleed in Franse varkenshouderij
Foto: screenshot video L214 via bernard from Paris/YouTube

De varkens in de video hebben gecoupeerde staarten, wat alleen in uitzonderlijke gevallen is toegestaan binnen de EU. Op de beelden is geen stro of andere bodembedekking te zien en de stallen laten geen natuurlijk licht binnen. De dieren zitten onder de stront. Volgens EU-wetgeving moeten de dieren continu toegang hebben tot wroetmateriaal, zoals stro, hooi, hout, zaagsel, of iets dergelijks. Ook het laden van de dieren als ze naar het slachthuis gaan, gaat met grof geweld. Mede-oprichter van L214, Sébastien Arsac, beschuldigt Herta van liegen tegen de consument over het welzijn van de varkens:

“De huisvesting van de dieren is ellendig; het is een leven van lijden.”

Franse varkenshouderijen ‘goed gecontroleerd’

Een woordvoerder van Herta benadrukt in een mail aan The Guardian, dat de houderijen met wie ze zaken doen regelmatig worden gecontroleerd. In 2019 werden in Frankrijk meer dan 120 boerderijen bezocht door Herta-teams en gecheckt op 42 punten. Altijd weer opvallend hoe bedrijven met dit soort uitspraken schokkende beelden graag willen wegschrijven als ‘incidenten’.

dierenleed in Franse varkenshouderij
Foto: screenshot video L214 via bernard from Paris/YouTube

Casa Tarradellas verwees The Guardian door naar Nestlé voor commentaar. Nestlé keurt de mishandeling van productiedieren af, maar benadrukte dat zij “slechts een kleine aandeelhouder is” van Herta. Na het verschijnen van dit nieuws in The Guardian kondigde Nestlé aan dat ze deze varkenshouderij gaan onderzoeken en voorlopig de levering van varkensvlees van deze boerderij aan Herta stopzetten.

Bron:

©AnimalsToday.nl