Herten, elanden, zwarte beren en coyotes steken veilig een gevaarlijk stuk snelweg van de Interstate 80 (I-80) over dankzij het grootste ecoduct in Utah (VS). Een recente video van de Utah Division of Wildlife Resources (DWR) toont het opmerkelijke succes van het wildviaduct.

grootste ecoduct in Utah enorm succes
Ecoduct Parleys Canyon Wildlife Overpass | Foto: screenshot video 10 Tampa Bay/YouTube beeld Utah Division of Wildlife Resources

Voor natuuronderzoekers toont dit aan dat de tijd die dieren nodig hebben om zich aan te passen aan het gebruik van ecoducten korter kan zijn dan aanvankelijk werd verwacht. Utah Department of Transportation-woordvoerder John Gleason:

“Voor zover we kunnen zien, is het aantal ongevallen daar dramatisch gedaald. In eerste instantie lijkt het erop dat de investering in veiligheid zijn vruchten afwerpt. We hadden verwacht dat het enkele jaren zou duren voordat de dieren eraan gewend zouden raken, dus dit is geweldig.”

grootste ecoduct in Utah enorm succes
Overstekende eland | Foto: screenshot video 10 Tampa Bay/YouTube beeld Utah Division of Wildlife Resources

De I-80 Wildlife Crossing bevindt zich op de top van Parleys Canyon. De bouw van het wildviaduct werd voltooid in 2018 door Utah’s Department of Transportation (UDOT) en heeft 5 miljoen dollar gekost. UDOT raadpleegde DWR om migratiepatronen van wilde dieren in kaart te brengen en op basis hiervan de beste locatie voor de brug te bepalen.

Bekijk de beelden die het succes van het ecoduct in Utah aantonen:
..

.
Er werd gelobbyd door de dierenbeschermingsorganisatie Save People Save Animals, nadat een deel van de I-80 ‘Slaughter Row’ werd genoemd vanwege het grote aantal verkeersongevallen met overstekende dieren. De Salt Lake Tribune meldde sinds 2016 meer dan 100 ongevallen met dieren, voornamelijk met herten, elanden, wasberen en een poema.

De brug is 97,5 bij 15,2 meter en heeft een kilometerslange afrastering in beide richtingen aan beide kanten van de weg. Op deze manier worden zoogdieren naar de brug geleid, die bedekt is met boomstammen, keien en aarde om het zo natuurlijk mogelijk te laten lijken.

Poema rekt en strekt op boomstam | Foto: screenshot video 10 Tampa Bay/YouTube beeld Utah Division of Wildlife Resources

De dieren gebruiken het ecoduct niet alleen maar om de snelweg over te steken, maar ze zien het als deel van hun natuurlijke habitat. Zo waren er beelden van een poema te zien (bovenstaande foto) die zich krabde en uitrekte op een van de boomstammen.

Het ecoduct in Utah dient klein en groot | Foto: screenshot video 10 10 Tampa Bay/YouTube beeld Utah Division of Wildlife Resources

Ongevallen met auto’s vormen een gevaar voor miljoenen dieren. Het wildviaduct is nu de tweede in zijn soort in de staat Utah. De eerste natuurbrug werd in jaren zeventig gebouwd in de zuidelijke regio van Utah. Vijftien jaar geleden waren er meer dan 700 oversteekplaatsen voor land- en waterdieren in Noord-Amerika. Ieder jaar worden er nieuwe gebouwd, waaronder de grootste ter wereld om de geïsoleerde populaties van poema’s in Californië te helpen. Deze is naar verwachting in 2021 voltooid.

Veilig naar de overkant | Foto: screenshot video 10 Tampa Bay/YouTube beeld Utah Division of Wildlife Resources

Bronnen:

#GNvdD: Nieuwe eekhoornbrug in Roermond

©AnimalsToday.nl Jane Sauer