In de strijd tegen illegale visserij en de bijvangst van beschermde soorten, zijn in Mexico tijdens een geplande inval zes mensen opgepakt. Hen wordt ‘georganiseerde criminaliteit’ en ‘misdaden tegen het milieu’ ten laste gelegd. Het is de eerste keer dat in Mexico op deze grond een rechtszaak wordt gestart.

22 vaquita's
Handelaren illegaal gevangen vis opgepakt in Mexico | Foto: publiek domein

De verdachten zouden allemaal betrokken zijn bij het illegaal verhandelen van totoaba, een endemische vissoort die alleen in Mexicaanse wateren voorkomt en onder internationale wetgeving is beschermd. Bij het verzamelen van informatie over de zogenaamde ‘Totoaba cartels’ werden de Mexicaanse autoriteiten bijgestaan door natuurbeschermingsorganisaties Earth League International en Sea Shepherd. Earth League International is blij dat hun jarenlange inzet om vertrouwelijke informatie over de criminele activiteiten van deze kartels te verzamelen en te delen met de lokale wetshandhavers, nu daadwerkelijk tot arrestaties heeft geleid.

Cocaïne van de zee

Met de vangst van de beschermde totoaba valt flink geld te verdienen op – met name – de Chinese zwarte markt. In dat land geloven velen namelijk dat de zwemblaas van deze vis helende eigenschappen heeft. Zijn bijnaam ‘cocaïne van de zee’ is dan ook te danken aan de hoge prijs die deze oplevert. Zo’n zwemblaas kost echter veel meer dan alleen geld, want niet alleen de totoaba vis moet er het leven voor laten, ook andere dieren sterven een akelige dood wanneer ze als bijvangst verstrikt raken in de gigantische kieuwnetten die illegaal door kartels worden geplaatst.

Vaquita als bijvangst

Een van de dieren die hierdoor in gevaar komt is de toch al zeer ernstig bedreigde Californische bruinvis of vaquita. Binnen een populatie van naar schatting nog zo’n tien tot vijftien dieren, is elk individu dat sterft een onvoorstelbaar verlies.

In een poging deze bruinvissoort voor uitsterven te behoeden, zetten de natuurbeschermingsorganisaties stug door om de Totoaba kartels vervolgd te krijgen. Hun kieuwnetten, die zich vaak over afstanden van honderden meters uitstrekken, zijn de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van de vaquita. De bruinvissen raken, evengoed als totoabas, schildpadden, dolfijnen en haaien, verstrikt in de netten en verdrinken.

vaquita
Vaquita | Foto: ©Omar Vidal/WWF

Zelfs uit het vaquita toevluchtsoord, een door UNESCO erkend en wettelijk beschermd gebied, verwijderde Sea Shepherd in samenwerking met de Mexicaanse autoriteiten sinds 2015 zo’n 1200 stuks illegaal visgerei.

Directeur van Earth League International, Andrea Crosta, feliciteert de Mexicaanse autoriteiten met deze reeks belangrijke arrestaties:

“We zijn blij dat ons bijna drie jaar lopende onderzoek, en de vertrouwelijke informatie die we daarmee hebben verkregen, zo’n belangrijke operatie in gang heeft kunnen zetten.”

De organisatie hoopt nu dat de Mexicaanse regering door zal gaan met het vervolgen van illegale vissers, stropers en handelaren, om echt het verschil te kunnen maken voor de beschermde dieren die voor hun voortbestaan van die daadkracht afhankelijk zijn.

Bron:

© AnimalsToday.nl Merel Roks