De laatst levende mannelijke, noordelijke witte neushoorn, Sudan, wordt 24 uur per dag bewaakt. De foto’s van Sudan, omringd door gewapende mannen, halen de wereldpers. Sudan verblijft in het Ol Pejeta Conservancy Park in Kenia, samen met nog twee vrouwelijke witte neushoorns en een honderdtal zwarte. Twee andere witte neushoorns, beide vrouwtjes, leven in gevangenschap, in dierentuinen van Praag en San Diego.

piepvandaag-sudan
Sudan in Ol Pejeta Conservancy Park | Foto via Ol Pejeta

De bewaking van de neushoorns in Ol Pejeta is opgeschroefd om de dreiging van stropers het hoofd te kunnen bieden. Zo’n veertig speciale rangers zijn uitgerust met GPS, nachtkijkers en wapens.

De noordelijke witte neushoorns Sudan en de vrouwtjes Fatu en Najin, worden nooit alleen gelaten. Ook hebben de dieren geen hoorn. Elodie Sampere van het reservaat zegt:

“De enige reden waarom de hoorn is verwijderd is om stropers te ontmoedigen. Wanneer de neushoorn geen hoorn heeft, is die niet interessant voor de stropers. Dit is puur een veiligheidsmaatregel.”

Kosten
De bewaking van de neushoorns kost het aankomende half jaar al ruim 100.000 euro. Door aandacht te vragen voor Sudan en de penibele situatie van de noordelijke witte neushoorn, hoopt Ol Pejeta geld in te zamelen om de dieren te kunnen blijven beschermen. Normaal gesproken kan het park inkomsten verwachten vanuit toerisme, maar door onder andere ebola en angst voor geweld, blijven toeristen weg.

Nageslacht
Uiteindelijk is de hoop dat Sudan gaat zorgen voor nageslacht, maar de omstandigheden zijn slecht. Nanjin is een wat ouder vrouwtje, bij wie eerdere pogingen tot kunstmatige inseminatie zijn mislukt. Fatu, Najin’s dochter is naar alle waarschijnlijkheid onvruchtbaar. Een comité bestaande uit onder andere vertegenwoordigers van de dierentuinen en Ol Pejeta Conservancy buigen zich over de te nemen stappen voor de toekomst.

laatste neushoorn
Nanjin en Fatu | Foto via Twitter

Kijk voor meer informatie op: Ol Pejeta Conservancy – Northern White Rhinos.

Bronnen: ED.nl & TheDodo.com ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.