De afgelopen weken zijn meer dan 1.355 Colombianen uit Venezuela gedeporteerd, specifiek uit de staat Táchira aan de grens met Colombia. Zo’n 15.000 mensen zijn zelf vertrokken uit angst voor meer deportaties. De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft opdracht gegeven tot deze deportaties omdat de Colombianen, volgens hem, de oorzaak zouden zijn van veel problemen in Venezuela. Volgens Maduro zijn ze verantwoordelijk voor smokkel in het grensgebied, wat zou leiden tot schaarste van producten in Venezuela. Ook worden ze verantwoordelijk gehouden voor criminaliteit en paramilitaire activiteiten. Maar het gaat veelal juist om arme Colombianen die al tientallen jaren in Venezuela wonen en ooit de instabiele situatie in hun eigen land ontvlucht waren.

deportaties Venezuela
Foto: FundaBolívar

De dierlijke slachtoffers van de deportaties
De mensen die gedeporteerd werden kregen vaak niet de mogelijkheid om veel spullen mee te nemen en families werden van elkaar gescheiden. De deportaties zijn niet alleen een drama voor mensen, maar ook voor dieren. Veel mensen konden hun huisdieren niet meenemen en deze werden achtergelaten in hun huizen of simpelweg op straat aan hun lot overgelaten. Zeker 500 dieren zijn het slachtoffer geworden van de deportaties en er worden nu nog steeds in de steek gelaten dieren gevonden.

Reddingsactie
Eind augustus is de Venezolaanse organisatie FundaBolívar begonnen met het tellen van het aantal dieren dat achter is gelaten in de wijk Mi Pequeña Barinas in de gemeente Bolivar, waar de meeste Colombianen, die gedeporteerd zijn, woonden. Mi Pequeña Barinas bevindt zich aan de grens in de staat Táchira. Fundabolívar trof verwaarloosde dieren aan in huizen waar Colombianen voor hun deportatie woonden. Het gaat niet alleen om huisdieren maar ook om veehouderijdieren en wilde vogelsoorten. Samen met overheidsinstanties die zich richten op het beschermen van dieren zijn ze aan de slag gegaan om de dieren te verzorgen. Omdat het om een groot aantal dieren gaat heeft FundaBolívar hulp van de bevolking ingeroepen om de reddingsactie te ondersteunen. De Facebook-pagina van FundaBolívar is een belangrijke plaats geworden om mensen op te roepen vrijwilligerswerk te doen, voedsel en medicijnen in te zamelen en adoptieplaatsen te regelen voor de geredde dieren.

deportaties Venezuela
Foto: FundaBolívar

Op het moment dat de vrijwilligers van FundaBolívar de huizen binnengaan stellen veel dieren het al dagen zonder voedsel of water, soms zijn ze sterk vermagerd en ziek. Ook worden er dieren gevonden die recentelijk jongen hebben gehad en die verzorging hard nodig hebben.

Hereniging
Er zijn ook dieren die in Colombia terecht zijn gekomen, maar niet herenigd zijn met hun Colombiaanse families. Cúcuta Adpota Mascotas is bezig om deze dieren op te vangen en samen met FundaBolívar hebben ze een actie gestart om de dieren te herenigen met hun families.

Ondersteuning
FundaBolívar is een kleine organisatie die zich bezighoudt met het redden van dieren in de gemeente Bolívar, in de staat Táchira, volledig ondersteund door vrijwilligers. De werkzaamheden die ze de afgelopen weken hebben verricht om de in de steek gelaten dieren in Mi Pequeña Barinas op te vangen legt een enorme druk op ze. Ze hebben hulp nodig om de geredde dieren te kunnen blijven verzorgen en voeden. Mocht u een bijdrage willen leveren aan FundaBolívar dan kunt u contact met ze opnemen: fundabolivar@outlook.com

Rekeningnummer: BNC N° 01910096102196056903
Fundacion Animalista Ambientalista Bolivar
Rif Nº J403420769

Bronnen: AnimaNaturalis, El Nuevo Herald, Miami Diario ©PiepVandaag.nl  Estefanía Pampín Zuidmeer