Zelfs voor veel Spanjaarden is het een gruwel: het volksfeest Toro de la Vega. Vandaag vond dit jaarlijks terugkerende evenement in het Spaanse Tordesillas weer plaats, waarbij een stier door een menigte te voet en te paard wordt achtervolgd. Terwijl ze dit doen steken ze de stier met lansen, net zolang tot het dier dood is.

Toro de la Vega
Toro de la Vega | Foto: screenshot video rompe1lanza/YouTube

De stier die dit jaar op vreselijke wijze doodgemarteld is heette Rompesuelas en hij woog 640 kilo. Geen dier om mee te spotten, maar ondanks zijn enorme kracht heeft hij in zijn laatste momenten onpeilbare doodsangsten uitgestaan. Door de handelswijze waarop de deelnemers te werk gaan ondervindt de stier niet alleen extreem veel pijn, maar bloedt hij ook nog eens heel langzaam dood waardoor zijn krachten geleidelijk aan afnemen. In Spanje is dit evenement sinds 2011 officieel erkend als cultureel erfgoed. In 1980 werd het al uitgeroepen tot een evenement van ‘nationaal toeristisch belang’.

Afgeslagen
Net als ieder jaar heeft het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) ter plekke geprotesteerd tegen Toro de la Vega, maar ook nu weer zonder resultaat. Er was zelfs een plan bedacht om een alternatief muziekevenement te organiseren: Rock in Vega. Dit vreedzame feest zou het wrede Toro de la Vega moeten vervangen, maar de burgemeester van Tordesillas heeft dat aanbod zonder enige interesse afgeslagen. Afgelopen zaterdag vond er een massaprotest in Madrid plaats tegen Toro de la Vega, waarbij meer dan 90.000 mensen meeliepen.

Vuist
De traditie van Toro de la Vega is zeer controversieel in Spanje door het extreme leed dat de stier ondergaat. Veel Spanjaarden zijn van mening dat het evenement verboden zou moeten worden. Zelfs veel liefhebbers van het stierenvechten spreken zich openlijk uit tegen dit feest. Vorig jaar nog hebben drie partijen voor dieren, waaronder de PvdD, in Brussel een vuist gemaakt tegen Toro de la Vega. Samen overhandigden zij toen ruim 65.000 handtekeningen uit Spanje om een einde te maken aan dit omstreden, bloeddorstige en wrede volks‘feest’. Ook dit protest mocht tot op heden helaas niet baten.

Undercover
CAS International en PiepVandaag-hoofdredacteur Karen Soeters waren dit jaar ter plekke tijdens Toro de la Vega. Omdat journalisten doorgaans zeer agressief bejegend worden door de deelnemers hebben zij undercover gefilmd hoe de joelende menigte Rompesuelas achtervolgde en doodde. Binnenkort zal deze film hier op de website gepresenteerd worden.

In de onderstaande video van PACMA, de Spaanse dierenpartij, is ook te zien hoe Rompesuelas wordt afgeslacht. Dit zijn zeer schokkende beelden:

Bron ©PiepVandaag Bart van Riel