Kiwi’s kunnen niet vliegen en daarom lopen ze extra veel gevaar op de grond. De kiwi die we vandaag in de schijnwerpers zetten heet Ruata en woont op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. Ruata was in een val terechtgekomen waardoor hij zijn poot ontwrichtte.

kiwi
Ruata leert weer lopen | Foto: screenshot video

Ruata is in juni gevonden door medewerkers van het Department of Conservation in het afgelegen bos in de buurt van Ruatahuna, waar hij naar vernoemd werd. Onder verdoving werd zijn ontwrichte poot weer gezet, waarna hij is overgevlogen naar het Massey University’s Wildlife Centre. Daar begon een intensieve revalidatie, waarvoor een speciale loopband werd ontworpen. Zoals in onderstaande video is te zien was Ruata aanvankelijk nog wat instabiel, maar gelukkig wordt er goed opgelet, zodat een val voorkomen kan worden.

Vreugde
Nadat Ruata weer normaal kon lopen is hij naar een speciale opvang voor kiwi’s gebracht, om daar dag en nacht geobserveerd te worden en te kijken of de kiwi weer helemaal zichzelf is en geen onbezonnen dingen uithaalt. Voor de baas van de kiwi-opvang, Claire Travers, is het herstel van Ruata een vreugdevolle gebeurtenis:

“Bij verwondingen als deze is het van het allergrootste belang dat er snel ingegrepen wordt, en ik ben vreselijk blij dat in deze zaak zovelen hebben samengewerkt om een bijdrage te leveren aan het herstel van Ruata.”

Natuurlijk hoopt men dat Ruata uiteindelijk weer gewoon op eigen benen kan staan en zijn leven als wilde kiwi kan hervatten.

Bekijk de aandoenlijke video waarin de Ruata de kiwi weer leert lopen:

Kijk mee met de infraroodcamera die Ruata dag en nacht observeert:

Bron  ©PiepVandaag.nl Bart van Riel