De Lehe Ledu Wildlife Dierentuin in China is dit jaar met een nieuw soort attractie gekomen. Bezoekers kunnen tijdens een busrit zelf de dieren voeren. Opgesloten in een kooi worden de toeristen door een afgesloten gebied gereden, waar onder andere leeuwen en tijgers op hun maaltijd wachten. Aan de bus hangen hompen vlees en door een opening in de kooi kunnen mensen met behulp van een stok kleinere stukken aan de roofdieren geven. Ook levende kippen worden gevoerd.

Dierentuin China

CCTVNews:

“Tijdens de busrit konden toeristen vlees en levende kippen voeren aan de leeuwen en tijgers, of appels geven aan de beren. De toeristen schrokken en waren zichtbaar bang toen de tijgers tegen de bus aansprongen om het eten te grijpen. Dit ritje is duidelijk niet voor mensen met een zwak hart.”

 

Dierentuin China - witte tijgerBeangstigende foto’s laten zien hoe de witte en Bengaalse tijgers tegen de kooien aanspringen, waarbij ze op enkele centimeters na de nietsvermoedende toeristen raken. Het wachten is op het eerste ongeluk. Dierentuinwoordvoerder Chan Liang legt uit:

“We willen onze bezoekers laten ervaren hoe het is om door de grote katachtigen te worden aangevallen, uiteraard zonder de risico’s. De gasten worden gewaarschuwd om hun vingers en handen te allen tijden binnen de kooi te houden, aangezien een hongerige tijger ze aan zou kunnen zien als ontbijt.”

Het nieuws over de dierentuinattractie zorgde voor allerlei reacties op social media. Iemand schreef:

“Een hersenloos en stom idee.”

Een ander reageerde:

“Achterlijke mensen. Is het een goed idee om wilde dieren te leren dat eten uit een bus vol mensen komt?? Laat de wilde dieren met rust.”

En ook:

“Wat is er mis met het idee? Ik vind het eigenlijk vrij vermakelijk en innovatief. Vergeleken met traditionele dierentuinen lopen deze dieren rond in een meer natuurlijke omgeving. En voor de mensen die het belachelijk vinden dat dieren op deze manier worden gevoerd, denk hieraan: hoe krijgen wilde dieren in traditionele dierentuinen te eten? Geen verschil, alleen zijn de kippen waarschijnlijk al dood.”

Hij vergeet echter één ding: deze katachtigen lopen niet vrij rond, zoals je zou hopen. Ze zijn een onderdeel van een amusementspark en leven in een afgesloten ruimte waar de bus doorheen rijdt.

In september vroeg The Dodo aan experts hoe ze dachten over het omwisselen van wie er in de kooien zit. Chris Draper, Program Manager bij de Born Free Foundation verklaart:

“In eerste instantie ziet het eruit als een positieve verandering, weg van de traditionele opstelling waarbij gekooide dieren omringd worden door bezoekers. Maar de grote vraag is of het omheinde gebied voor deze dieren ook daadwerkelijk groter en beter is dan in andere dierentuinen. Deze situatie mag dan het zicht voor de bezoekers verbeteren, maar of er ook voordelen voor de leeuwen zijn, is onduidelijk. Veranderen bezoekers door deze ervaring bijvoorbeeld in gepassioneerde dierenbeschermers of is het gewoon een goedkope kick?”

De nieuwe attractie is een rage aan het worden. De eerste drie maanden is de toer al volgeboekt en dat terwijl niet lang daarvoor nog een meisje van 8 werd doodgebeten door één van de tijgers van hetzelfde park.

Bronnen: Dailymail.co.uk & Sliptalk.com ©PiepVandaag.nl Esther van der Spek