Controleurs belast met de controle op visquota worden vaak geïntimideerd, tegengewerkt en getracht om te kopen. Dat is de trieste conclusie van een onderzoek uitgevoerd door de Britse krant The Guardian.

TrawlerMeer dan 20 voormalige en nog steeds in dienst zijnde controleurs van Portugese en Spaanse vissersschepen hebben verklaard dat alles uit de kast wordt gehaald om ervoor te zorgen dat overbevissing verborgen blijft.

Onafhankelijke controleurs worden aan boord geplaatst van ieder schip wat onder de Northwest Atlantic Fishery Organisation (NAFO) opereert. Deze controleurs zijn periodes van vijf maanden onafgebroken aanwezig op de schepen om te controleren of de hoeveelheid gevangen vis overeenkomt met de gestelde visquota, die overeengekomen zijn om bepaalde overbeviste soorten te beschermen. Als er iets niet in de haak is, waarschuwt hij de inspecteur en wordt een uitgebreid onderzoek gestart.

Andrew Watson, een ervaren controleur zegt over zijn ervaringen op één van de schepen die sjoemelde met de quota:

“[the crew] would go through my cabin routinely to check the figures I was recording. Attitudes towards an observer change very quickly if they find [an observer recording infringements].”

Een andere controleur zegt over zijn verblijf op een schip waar hij probeerde te controleren:

“the crew didn’t let me sleep, always kicking on the door.”

Ook hebben meerdere controleurs verklaard bedreigd te zijn met de waarschuwende woorden:

“Accidents happen at sea.”

Fraude

Al dit gedrag is er op gericht ervoor te zorgen dat overbevissing onopgemerkt blijft. The Guardian zegt uitgebreide rapporten te hebben gezien waarbij fraude met visquota duidelijk in beeld wordt gebracht.

Henrique Ramos, die met zijn bedrijf seaExpert controles uitvoert sinds 2006 zegt over fraude met vis:

 “The simplest way [to get past inspection] is to store illegal catches underneath legitimate ones in the freezer trays, but sometimes fish are moved from one boat to another at sea.”

Mocht een controleur überhaupt op de hoogte hiervan zijn en overwegen dit te rapporteren dan wordt zijn documentatie met het grootste gemak vernietigd of kwijt gemaakt.

Bijna alle controleurs zeggen sowieso aanbiedingen voor omkopingen of op andere manieren aanmoedigingen te hebben gekregen een andere kant op te kijken.

Ramos vindt dan ook dat het tijd wordt dat de controleurs meer ondersteuning krijgen van inspecteurs van visserij en van de Europese Commissie. In reactie op dit onderzoek laat de Europese Commissie weten: “While the legal framework regulating fisheries is improving, we are aware that there are shortcomings in the culture of compliance among fishermen. We welcome scrutiny of fishing practices to help improve compliance with conservation measures through the reform of the Common Fisheries Policy.”

Ondertussen zegt een woordvoerder van de Spaanse visserij associatie doodleuk dat er van bovenstaande praktijken geen sprake is op een enkel incident na en dat zo goed als iedereen zich aan de quota houdt.

Willie Mackenzie van Greenpeace zegt naar aanleiding van de bevindingen van The Guardian:

“It has long been known that the monitoring and enforcement of fishing at sea is woefully inadequate, but this investigation shows the stark reality of just how far some will go to avoid playing by the rules.”

Bron ©PiepVandaag.nl