‘Het Dolfinarium in Harderwijk is een leugen, verdraait de waarheid en overtreedt de wet’. Dat zegt Ric O’Barry, voormalig trainer van tv-dolfijn Flipper en hoofdrolspeler uit de schokkende documentaire The Cove, over de jacht op dolfijnen in Japan. Zaterdag was hij bij het Dolfinarium, tijdens een van de wereldwijd georganiseerde Empty the Tanks-demonstraties. Animals Today sprak met hem.

Dolfinarium
Worldwide Empty the Tanks 2017 Harderwijk | Foto: ©Ed Heesbeen

Ric O’Barry is niet de minste in de dolfijnenwereld. De tot inkeer gekomen trainer van tv-ster Flipper voelt zich schuldig over zijn bijdrage aan een miljoenenindustrie, en het dierenleed dat gepaard gaat met dolfinaria en entertainment met wilde dieren. ‘De glimlach van een dolfijn is de grootste misleiding van de natuur. Die wekt de indruk dat ze altijd gelukkig zijn’. Ric O’Barry:

“Het gaat over Taiji in Japan, waar dolfijnen gevangen en afgeslacht worden voor de industrie. Het gaat over het leed van dolfijnen, die in kleine bassins hun leven slijten met het doen van stomme kunstjes om hun maaltje te vergaren. Het gaat over geld. Maar het gaat ook om de boodschap die we onze kinderen meegeven. Vinden we dit normaal?”

Schokgolf

O’Barry wil de wereld wakkerschudden met de waarheid achter leugen van de dolfijnenindustrie, die zich presenteert als ‘leuk, onschuldig en educatief’. The Cove uit 2009 bracht een wereldwijde schokgolf teweeg, met onomstotelijk bewijs dat de industrie veel te verbergen heeft. In 2010 werd de documentaire bekroond met de Oscar voor Beste Documentaire.

In 1970 stichtte Ric O’Barry the DolphinProject, waarmee hij het publiek wil informeren over gevangenschap van dolfijnen. Waar mogelijk probeert hij de dieren te bevrijden en naar een natuurlijke omgeving over te brengen.

Dolfinarium
Drijfjacht op dolfijnen bij Taiji | Foto: screenshot trailer The Cove

Interview

Animals Today-eindredacteur Bart van Riel bezocht Worldwide Empty the Tanks in Harderwijk en sprak met Ric O’Barry over ‘de leugen die Dolfinarium heet’. De reportage is in het Nederlands en Engels. De filmfragmenten zijn afkomstig uit de trailer van The Cove.
.

Animals Today – Ric O’Barry: ‘The Dolfinarium is a lie’ – 10’21” (Du/Eng):

 

The Cove – The Remake

Volgens Janet Mulder, organisator van Empty the Tanks in Harderwijk, heeft Ric O’Barry met The Cove het begin ingezet van het einde van de dolfijnenindustrie. De bezoekersaantallen nemen af, en dat is het gevolg van het almaar groeiende protest tegen dolfijnen, orka’s en andere zeedieren in gevangenschap. En Ric heeft goed nieuws:

“Er komt een filmversie van The Cove, gedraaid met acteurs. Deze film zal een nieuwe schokgolf veroorzaken en dat wordt het einde van de industrie, Taiji, de dolfinaria en zeeparken.”

Volgens O’Barry ‘klopt er iets niet’ dat het Dolfinarium niet beschouwd wordt als een circus met wilde dieren. Deze zijn verboden in Nederland, net als in een groeiend aantal andere landen. Frankrijk koos recent voor een verbod op het fokken van dolfijnen en orka’s in gevangenschap. Bezoekersaantallen aan dolfinaria nemen af en daarmee de winstmarges. ‘Koop geen kaartjes’, luidt O’Barry’s boodschap. ‘Harderwijk is mooi genoeg zonder het Dolfinarium’.

Het is nog niet bekend wanneer de remake van The Cove zal verschijnen.

Dolfinarium
Animals Today in gesprek met Ric O’Barry – Dolfinarium Harderwijk | Foto: Ellie

.

.
©Animals Today