Begin juni was Ric O’Barry, voormalig dolfijntrainer voor de TV-serie Flipper en hoofdrolspeler in de documentaire ‘The Cove‘ in Nederland. Karen Soeters van PiepVandaag.nl had een gesprek met hem over dolfijnen in gevangenschap en dolfinaria zoals het Dolfinarium in Harderwijk.

Ric O'Barry
Ric O’Barry en Karen Soeters | Foto: ©PiepVandaag.nl

Ric O’Barry was ooit de dolfijnentrainer voor de serie Flipper, maar hij kwam tot inkeer en vindt nu dat dolfijnen vrij horen te zijn. Hij is de oprichter van The Dolphin Project en fel tegenstander van het houden van dolfijnen en andere zeezoogdieren in gevangenschap, om kunstjes te vertonen voor het publiek.

Ook strijdt hij keihard tegen de gruwel van Taiji in Japan, de enige leverancier van levende dolfijnen ter wereld. Taiji werd bekend door de film The Cove (de inham), waarin onder meer te zien is hoe de bijeengedreven dolfijnen afgeslacht worden voor consumptievlees, waarna het water rood kleurt van het bloed. Levend gevangen dieren gaan voor export naar dolfinaria en zeeparken wereldwijd.

Gesprek
Begin juni was Ric O’Barry in Nederland. Tijdens een bezoek aan het Dolfinarium in Harderwijk werd hij het terrein afgezet, waarmee het Dolfinarium aangaf niet met misschien wel de grootste dolfijnenkenner ter wereld in gesprek te willen. Bekijk hieronder het interview dat Karen Soeters had met O’Barry:

©PiepVandaag.nl