In de wateren rond Antarctica zijn walvissen hun leven wederom niet meer zeker. Japan heeft officieel aangekondigd weer te starten met de jacht op de dieren. De walvisvaarders zouden in maart uitvaren maar vandaag werd bekend dat de vloot morgen al uitvaart voor een jacht die drie maanden gaat duren. Een reden voor het vroegtijdig starten van de jacht zou kunnen zijn dat Sea Shepherd de vloot dan niet zou kunnen tegenhouden.

Dwergvinvis
Dwergvinvis | Foto: UNDP in Europe and Central Asia / Foter.com / CC BY-NC-SA

Japan wil het komende jaar 333 dwergvinvissen doden zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek, dat heeft het Japanse Agentschap voor Visserij bekend gemaakt. Het plan werd pas een paar dagen geleden voorgelegd aan de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC).

“In 2014 heeft het hoogste gerechtshof ter wereld het Japanse zogenaamde wetenschappelijke walvisonderzoeksprogramma veroordeeld. Vervolgens heeft Japan een nieuw onderzoeksprogramma opgesteld en voorgelegd aan het IWC. Het nieuwe programma is ook afgekeurd omdat het niet voldoet aan de voorwaarden. Het land heeft nu bekend gemaakt eventuele uitspraken met betrekking tot walvisvaart en walvisjacht van het Internationaal Gerechtshof  niet meer te zullen respecteren. Met andere woorden Japan gaat gewoon haar eigen gang”, aldus Geert Vons van Sea Shepherd.

Eind maart vorig jaar nog oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag dat Japan illegaal op walvissen jaagt in de Zuidelijke IJszee en wetenschappelijk onderzoek als excuus voor commerciële walvisvaart gebruikt. Japan gaf toen aan zeer teleurgesteld te zijn in de uitspraak, maar het besluit van het ICJ te respecteren. Daarom werd door het visserijagentschap aangekondigd de jaarlijkse walvisjacht in de Zuidelijke IJszee te annuleren: dit was voor het eerst in vijfentwintig jaar.

Half april vorig jaar werd echter bekend dat de slachting van walvissen in de Zuidelijke IJszee onverminderd doorgaat, ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat de jacht op de dieren in het kader van wetenschappelijk onderzoek per direct moet stoppen.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl