Wisdom, de 64-jarige albatrosdame die al sinds 1956 wordt gevolgd, krijgt haar 37e jong. Wisdom is gezien op het Amerikaanse eiland Midway terwijl ze paarde. Volgens experts komt ze binnenkort terug om te broeden. Ze is voor zover bekend de oudste in het wild levende vogel ter wereld.

albatros
De bejaarde Wisdom | Foto: screenshot video

In 1956 werd het dier geringd terwijl ze aan het broeden was. Ze werd toen vijf jaar oud geschat. Normaal gesproken wordt een albatros zo tussen de 30 en 40 jaar oud. Wisdom met kuiken is dus al gauw net zo opmerkelijk als een 100-jarige vrouw die een kind krijgt. Biologen denken dat albatrossen, net als andere vogels, op oudere leeftijd onvruchtbaar worden. Wisdom heeft sinds 2006 maar liefst vijf kuikens gekregen en zeker vijfendertig gedurende haar leven. Sinds de dag dat ze geringd is en wordt gevolgd door het USGS heeft ze bijna 5 miljoen kilometer afgelegd, gelijk aan zes keer heen en weer van hier tot de maan.

Nog een interessant aspect aan Wisdoms verhaal: albatrossen vormen een paar voor het leven. Zij heeft dus waarschijnlijk één tot twee keer een jongere partner moeten vinden.

Maar liefst negentien van de eenentwintig albatrossoorten worden zwaar bedreigd met uitsterven. De belangrijkste reden hiervoor is de mens. Vissers gooien aas in het water om vissen te lokken, maar trekken daarmee ook de albatrossen aan. Deze raken gewond door de vishaken en bekopen dat met een pijnlijke dood. Ook slikken de dieren veel plastic en ander afval in. Er wordt geschat dat ongeveer vijf ton plastic door de ouderdieren wordt aangezien als voedsel en als zodanig wordt gevoerd aan hun kuikens. Overbevissing is een ander probleem waar de albatros onder te lijden heeft.

Wisdom is meermaals gefilmd, zie hier beelden uit 2014: 

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl