Wisdom heet ze, de 62-jarige albatros dame die al sinds 1956 gevolgd wordt door het USGS. Ze is voor zover bekend de oudst in het wild levende vogel ter wereld. Haar leeftijd is al respectabel, maar nu heeft ze ook nog eens een kuiken voortgebracht! 

Wisdom-albatros
Wisdom | Foto John Klavitter, U.S. Fish & Wildlife Service via USGS

Normaal gesproken wordt een albatros zo tussen de 30 en 40 jaar oud. Wisdom met kuiken is dus al gauw net zo opmerkelijk als een 100-jarige vrouw die een kind krijgt.

Biologen denken dat albatrossen, net als andere vogels, op oudere leeftijd onvruchtbaar worden. Wisdom heeft sinds 2006, maar liefst vijf kuikens gekregen en zeker 35 gedurende haar leven. Sinds de dag dat ze gelabeld is en wordt gevolgd door het USGS heeft ze bijna 5 miljoen kilometer afgelegd, gelijk aan 6 keer heen en weer van hier tot de maan. Bruce Peterjohn van het USGS:

“Het verbaast ons enorm dat dit een 62-jarige vogel is die nog steeds eieren legt en kuikens grootbrengt. We weten dat vogels uiteindelijk onvruchtbaar worden, wanneer ze op leeftijd zijn. Dit is ook het idee bij de albatros, maar waar die grens precies ligt weten we niet. Dat is op zich fantastisch.”

Wisdom’s leeftijd en vruchtbaarheid maakt dat alles wat de wetenschap denkt te weten over de albatros opnieuw moet worden bezien en daarbij misschien ook de kennis over oceaansystemen.

“Deze vogels staan symbool voor de gezondheid en conditie van de oceaan en het ecosysteem. Die omstandigheden moeten goed zijn, willen de dieren zo oud worden.”

Het grote probleem alleen bij onderzoek door middel van het volgen van vogels via tags of labels is dat de data onbetrouwbaar is. Meer dan eens verliest een vogel zijn tag. Algemene uitspraken doen in die zin is lastig. Peterjohn zegt dan ook: “De helft van alle vogels zou wel eens 60 jaar oud kunnen zijn.”

Nog een interessant aspect aan Wisdom’s verhaal. Albatrossen vormen een paar voor het leven. Zij heeft dus waarschijnlijk één tot twee keer een jongere partner moeten vinden.

Maar liefst 19 van de 21 albatrossoorten worden zwaar bedreigd met uitsterven. De belangrijkste reden hiervoor is de mens. Vissers gooien aas in het water om vissen te lokken, maar trekken daarmee ook de albatrossen aan, ze raken gewond door de vishaken en bekopen dat met een pijnlijke dood. Ook slikken de dieren veel plastic en ander afval in. Er wordt geschat dat ongeveer 5 ton plastic door de ouder albatrossen wordt aangezien als voedsel en als zodanig wordt gevoerd aan hun kuikens. Overbevissing is een ander probleem waar de albatros onder te lijden heeft.

Bron ©PiepVandaag.nl