In Spanje zijn 5 minderjarigen aangehouden voor ernstige dierenmishandeling: het martelen van dieren. De folteringen werden gefilmd en vervolgens verspreid via sociale media en WhatsApp. Daarnaast waren de 5 jongeren van plan om iemand aan te vallen in de nacht van Halloween. Ze wilden dit doen terwijl hun gezichten bedekt waren met maskers van de film Scream. Deze aanval wilden zij ook op sociale media zetten.

dierenmishandeling
5 jongeren aangehouden voor dierenmishandeling in Spanje | Foto: Policía Nacional

Sociale media en WhatsApp
De jongeren zijn aangehouden door de politie en komen uit Molina de Segura (Murcia) in Spanje. De minderjarigen martelden diverse varkens en geiten. Begin oktober begon het onderzoek naar deze jongeren. In die tijd circuleerden er al video’s op de sociale media. Tegelijkertijd had iemand een klacht ingediend omdat vijf van zijn geiten uit zijn buitenhuis gestolen waren en hij van buren had gehoord dat er via WhatsApp een video circuleerde van de marteling van geiten, mogelijk die van hem.

Volgens de politie was in de video te zien hoe deze jongeren buitenhuizen binnendrongen met dieren  om ze vervolgens te folteren, soms tot de dood volgde. Soms leefden de dieren nog en werden ze stervend achtergelaten.

Video mishandeling geit
In één van de video’s is te zien hoe een geit wordt mishandeld. Gedurende 3,5 minuten werd het dier aangevallen. Volgens de politie is de inhoud van de video van extreme wreedheid. Het dier werd met een stok geslagen op zijn kop, om vervolgens door meerdere jongeren tegelijkertijd geschopt te worden. De geit probeert nog te ontspannen maar ze grijpen haar weer. Vlak erna rijdt er een auto voorbij, waarvan de bestuurder de jongeren ziet. Ze verbergen de geit zodat niemand haar ziet. Vervolgens gaan ze op haar nek staan, springen ze op haar, schoppen ze haar, gooien haar tegen de grond, en aan het einde gooien ze de geit in de rivier. Het is onbekend of het dier het heeft overleefd. Terwijl de jongeren de geit aanvallen lachen ze en moedigen ze elkaar aan om door te gaan. De persoon die filmt vraagt aan de jongen die de geit in de rivier gooit hoe dat voelt. Hij zegt ‘geweldig’.

Dierenmishandeling is vaak een voorbode van gewelddadig gedrag op mensen. De vijf jongeren uit Murcia laten dit in dit geval zien, na het martelen en doden van diverse dieren wilden zij overstappen op het aanvallen van mensen.

In 2015 registreerde de Guardia Civil in Spanje 10.793 overtredingen en 609 misdrijven gerelateerd aan dierenmishandeling.

Bronnen: Europapress, El Mundo, La Verdad ©PiepVandaag.nl Estefania Pampin Zuidmeer