Tot mijn grote verdriet moet ik u mededelen dat ons asiel in Odena, regio Barcelona, Spanje, zijn deuren moet sluiten en dit per 1 januari 2017. Financieel was het niet meer mogelijk voor het overkoepelend orgaan Olescan om de huur en kosten te betalen en de eigenaar van het terrein heeft aangegeven dat wij zijn terrein moeten verlaten op uiterlijk 1 januari en hij zal het terrein voor eigen doeleinden gaan gebruiken. Een eerdere poging om zonder Olescan zelf verder te gaan is daarmee definitief van de baan.

asiel
Noodkreet voor 90 honden in asiel in Odena Spanje | Foto: Miranda van Blitterswijk

Dat honden in Spanje veelal verschrikkelijk behandeld worden is geen nieuws. Jagers die hun honden afdanken, mishandelen, ophangen, in de rivier gooien, pups in tasjes in de vuilnisbak, ouders die met kerst hun kinderen een pup cadeau doen die tegen de tijd dat het Driekoningen is te groot is geworden en toch meer zorg nodig blijkt te hebben dan een speelgoedhondje op batterijen en daarom aan hun lot worden overgelaten en ga zo maar door…Vele honden hebben we opgenomen in ons asiel en vele hebben nu een prachtig leven doordat ze geadopteerd zijn. We hadden gehoopt nog vele jaren honden te kunnen redden, opvangen en herplaatsen maar helaas gaat dat niet meer gebeuren vanuit het asiel in Odena.

Bloed, zweet en tranen
We hebben met bloed, zweet en tranen de afgelopen anderhalf jaar keihard gewerkt om van Odena een goed functionerend asiel te maken en bovendien een fijne plek voor de honden die vaak al zoveel ellende hadden meegemaakt. Er werden speelweides gemaakt, een ‘oudjespension’ voor de oudere honden, een aparte ruimte waar zij vrij rond konden lopen met bomen, zon en schaduw en schuilhuisjes. Ook hebben we alle hokken die in slechte staat waren nieuwe daken gegeven. Ons mooiste project is gerealiseerd door Podencoworld die drie mooie buitenverblijven heeft gesponsord om de angstige podenco’s veel meer kwaliteit van leven te geven. Zij zaten voorheen stijf van stress en angst in betonnen kennels en nu zijn er prachtige omheinde en ruime buitenverblijven met bomen, natuurlijke ondergrond en geïsoleerde huisjes. Door middel van een crowdfunding hadden we de mogelijkheid om een goede opslagruimte bij te bouwen, en in het centrale gebouw werd een quarantaine ruimte gemaakt.

Maandenlang hebben vele mensen uit Nederland en locals uit de buurt zich vrijwillig ingezet om Odena tot een betere plek voor de honden te maken. We zijn lamgeslagen door het nieuws dat we moeten sluiten maar zetten alles op alles om de honden te behoeden voor een vreselijk lot en hopen ze voor 1 januari allemaal te kunnen herplaatsen.

Hulp gevraagd
Wij nemen geen nieuwe honden meer op in ons asiel en proberen in deze 2 maanden voor zoveel mogelijk viervoeters een familie te vinden. Dit is het enige wat wij nog kunnen doen voor hen. Er zitten nu nog 90 honden die een plek nodig hebben, waarvan zo´n 25 angstige honden. Mensen met ervaring met angstige honden worden gevraagd hun hart en huis open te stellen als opvanggezin. Ook voor de (angstige) podenco’s worden huizen gezocht door de organisatie Podencoworld en mocht u willen komen helpen in deze laatste maanden om de honden te socialiseren of wellicht een hond te leren kennen en deze met u mee te nemen naar Nederland om hem of haar een definitief huisje te geven, dan bent u natuurlijk meer dan welkom en kunt u contact opnemen met Podencoworld. Het is noodzaak dat wij voor alle honden een huis vinden. Helpt u ons alstublieft hiermee?

Opvang/adoptie procedure:
Als u een hond op de site www.olescan.org/Animales Odena of op www.podencoworld.nl heeft gezien die u wilt opvangen of adopteren neemt u contact op met de desbetreffende stichting zoals hieronder uitgelegd.

Dan krijgt u een aanvraagformulier toegestuurd en als dat ingevuld retour verzonden is wordt er een afspraak gemaakt voor een huisbezoek zodat we een en ander met u kunnen doorspreken over hoe opvang/adoptie in zijn werk gaat en over de hond die u wilt helpen.

Als een Podenco (Spaanse jachthond) wil opvangen of adopteren kunt u contact opnemen met Podencoworld www.podencoworld.nl op deze site staan ook afbeeldingen en beschrijvingen van de podenco’s.

Wilt u een hond een leven geven door te adopteren? Dan kunt u contact opnemen met stichting Dierenmissies via www.dierenmissies.nl de foto’s van de 70 andere honden kunt u vinden op www.olescan.org daarna klikt u links in het menu op Animales Odena het is een Spaanse site met vertaalfunctie linksboven.

Wilt u een van de 70 honden die niet via Podencoworld bemiddelt worden opvangen? Dan kunt u een email sturen naar Jonk6@icloud.com.

Miranda van Blitterswijk


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.