De rechtbank in Japan doet op 22 februari uitspraak in de zaak tegen de Nederlandse Sea Shepherd-vrijwilliger Erwin Vermeulen.  De uit Veldhoven afkomstige activist werd op 16 december in Taiji gearresteerd, toen hij foto’s probeerde te maken van een dolfijntransport.

Gisteren ging de rechtszaak tegen de Nederlander van start. Vandaag werd deze voortgezet. Vermeulen wordt ervan verdacht een hotelmedewerker een duw te hebben gegeven en wordt vervolgd voor mishandeling. Getuigen ontkennen echter dat Erwin de man heeft geduwd.

In aanloop naar de uitspraak in de zaak is er op 16 februari nog een zitting, waarop onder andere een getuige van Sea Shepherd verhaal zal doen. Directeur van Sea Shepherd Nederland was samen met tien vrijwilligers van de milieuorganisatie aanwezig in de rechtbank. Volgens hem maakte Vermeulen een redelijke indruk, maar kon hij niet met hem praten. “Het ziet er steeds beter uit, want er blijft van de zaak weinig over”, verklaarde hij. Een getuige van de aanklager zou zijn afgewezen door de rechtbank.

De vader van Erwin, Ad Vermeulen, levert ernstige kritiek op de werkwijze van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) in deze zaak. “Hij weigert iedere vinger naar Erwin uit te steken en fiatteert eigenlijk de Japanners om te doen wat ze willen.”

Aanstaande zondag 29 februari organiseert de Partij voor de Dieren een benefietvoorstelling van de film The Cove in Amsterdam. Ook hiervan zal de opbrengst ten goede komen aan de juridische kosten van Erwin. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.
PiepVandaag startte een emailactie naar de japanse ambassade, om druk uit te oefenen Erwin Vermeulen vrij te laten. Inmiddels hebben ruim 7000 mensen meegedaan met deze emailactie.
Help Erwin Vermeulen ook en stuur een email naar de Japanse Ambassade!