De Vlaamse broodfokker Gerd Wellekens die duizenden honden zwaar verwaarloosde en mishandelde heeft een levenslang houdverbod opgelegd gekregen van de rechtbank in Antwerpen. Ook is hij veroordeeld tot een celstraf van zes maanden en een boete van 12.000 euro.

levenslang houdverbod
Foto: GAIA

Wellekens was via de bedrijven Just Dogs en Dogs Unlimited uitbater van de Antwerpse Puppykennel, de Kempenaars Kennel in Kasterlee en Milando Breeding in Temse en nam het niet zo nauw met de verzorging en huisvesting van de honden. De Officier van Justitie vergeleek tijdens de zitting in deze zaak de kennels nog met supermarkten:

“Het ging hier over een dierensupermarkt met nauwelijks aandacht voor het welzijn van de honden.”

Voorzitter Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA is zeer tevreden met het vonnis:

“De uitgesproken straf is een duidelijk signaal naar andere broodfokkers: de wet is geen vodje papier en dierenleed wordt ernstig genomen.”

Ook de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is blij met de uitspraak van de rechtbank in Antwerpen, maar wil nog wel een stap verder gaan:

“Justitie moet volgen, de straffen moeten strenger. Ik heb alvast een concreet voorstel terzake ingediend in het Vlaams Parlement.”

In maart 2016 ging het bedrijf Just Dogs failliet. Na het faillissement werden vierhonderd verwaarloosde en ondervoede honden in de kennel in Kasterlee aangetroffen. De honden hadden last van vlooien, oorontstekingen, oormijt, ingegroeide nagels, darmparasieten en huidgezwellen. De honden zijn met behulp van GAIA in verschillende asielen opgevangen. Nog geen jaar later ging ook Dogs Unlimited failliet. Na een klacht van GAIA in 2016 kwam de zaak aan het rollen wat uiteindelijk heeft geleid tot een levenslang houdverbod voor broodfokker Wellekens.

Bron: GAIA en HLN ©AnimalsToday.nl Lianne Raat