De politie heeft op Long Island, New York, een groot hondenvechtnetwerk ontmanteld. Tien mensen werden gearresteerd en 89 honden zijn in beslag genomen. Het is het grootste criminele netwerk van hondengevechten dat ooit in Suffolk County is opgerold.

hondenvechtnetwerk
De honden leefden in krappe kooien onder erbarmelijke omstandigheden | Foto: screenshot video ABC7 (citaatrecht)

Door politiemensen te laten infiltreren kon het hondenvechtnetwerk van binnenuit worden ontmanteld. Officier van Justitie Tim Sini:

“De verdachten in deze zaak spraken over het martelen van de dieren en hoe zij hun honden wekenlang hebben mishandeld.”
.

.
Volgens Sini is er ook bewijs waaruit blijkt dat de verdachten hun honden om het leven brachten door middel van elektrocutie als zij niet konden vechten of niet goed genoeg waren om te vechten. Ook zou er door de verdachten zijn gesproken over het ‘immobiliseren van vrouwelijke honden’ voor fokdoeleinden. Verder zouden twee honden om het leven zijn gekomen door de verwondingen die zij opliepen tijdens een hondengevecht.

Gebroken tanden

De honden leefden in krappe kooien onder erbarmelijke omstandigheden. De dieren zitten onder de littekens en hebben gebroken tanden door het vechten. De verdachten voerden zelf chirurgische en andere medische handelingen uit op de honden.

hondenvechtnetwerk
Naast honden werden er wapens en geld in beslag genomen | Foto: screenshot video ABC7 (citaatrecht)

Dat hondengevechten serieus worden aangepakt blijkt uit de woorden van Sini:

“Wij tolereren dit soort criminaliteit niet, misdrijven die zorgen voor verwondingen en in veel gevallen lijden tot de dood van kwetsbare dieren. Veel van ons hebben honden als huisdieren en we houden van ze als familieleden. Deze zaak gaat over hoe een crimineel netwerk honden fokt, ze mishandelt en blootstelt aan serieuze verwondingen om geld te verdienen.”

De honden werden vanaf ongeveer zes maanden oud ingezet in oefengevechten. Ze leefden in ongeschikte leefomstandigheden en kregen vaak ongepast voedsel. Als de honden klaar waren om te vechten regelde een makelaar de wedstrijden op basis van gewicht en geslacht. De eigenaren van de honden die deelnamen aan een hondengevecht betaalden een inleg en de eigenaar van de winnende hond kreeg vervolgens alle opbrengsten. Ook konden er weddenschappen worden afgesloten op de hondengevechten. Gevechten die soms uren duren en ernstige verwondingen of zelfs de dood van de honden tot gevolg hebben. Naast de hondengevechten werd er ook geld verdiend met het fokken van puppy’s, die afstamden van honden die succesvol waren in gevechten. De verdachten ontkennen op alle punten schuldig te zijn.

hondenvechtnetwerk
Een van de 89 in beslag genomen honden | Foto: screenshot video ABC7 (citaatrecht)

De in beslag genomen honden zijn voornamelijk pitbulls. Ze zijn overgebracht naar dierenopvangcentra, waar ze liefdevol worden verzorgd en de juiste medische verzorging krijgen. De verdachten zijn officieel nog eigenaar van de honden en willen dit eigenaarschap niet overdragen aan de overheid. Hierdoor kunnen de honden nog niet worden geadopteerd. Pas na een eventuele veroordeling van de verdachten komen de honden in aanmerking voor herplaatsing.

Ook in Nederland

Ook in eigen land worden hondengevechten georganiseerd. Drie jaar geleden zijn in Nederland wonende verdachten schuldig bevonden en veroordeeld voor onder meer het organiseren van gevechten en het mishandelen van de honden. Ken of ben jij iemand die iets weet over hondengevechten in Nederland en misschien wel daarbuiten, dan is het wenselijk dat je dit bij de (dieren)politie meldt, bijvoorbeeld via telefoonnummer 144, of anoniem via M: 0800-7000. Daarnaast kun je ook contact opnemen met ons wanneer je daar de voorkeur aan geeft. Ons mailadres is: redactie@animalstoday.nl. Wij garanderen je privacy en zorgen dat je informatie op de juiste plek belandt.

Bron:

Cel- en taakstraffen voor organisatoren hondengevechten

©AnimalsToday.nl Lianne Raat