Dutch - hulphond
Dutch

Amerikaanse allaunt Dutch werd op 14 november 2012 door Irak-oorlogsveteraan Jeremy Aguilar en zijn vrouw Heather voor een paar uur bij zijn vorige eigenaar achtergelaten in Montrose, Colorado. Zij sloeg hem herhaaldelijk op zijn kop, onder meer met een metalen buis, waarna Dutch haar beet. Hiervan deed de vrouw aangifte, waarna de hond ‘gevaarlijk’ werd verklaard. De rechter heeft Dutch ter dood veroordeeld: de Aguilars hebben hiertegen beroep aangetekend. 14 februari 2013 is de volgende rechtszitting. 

Zelfverdediging
Toen de Aguilars Dutch na het incident ophaalden bloedde zijn hoofd, zijn oog was gezwollen en zijn snuit drie keer zo groot. De metalen buis waarmee de hond was geslagen bleek helemaal krom van de kracht waarmee de voormalig eigenaresse op het dier had ingehakt. Tegen Jeremy en Heather zei ze dat ze net zo lang had geslagen tot ze geen kracht meer had. Ook voor de rechtbank heeft zij verklaard dat zij de hond meerdere minuten sloeg, waarna hij haar in haar been en billen beet.

Vriendelijk dier
Zowel de dierenarts die Dutch na de aanval onderzocht als meerdere deskundigen in hondengedrag, beoordeelden de allaunt als zachtaardig en absoluut niet agressief. Zijn vriendelijke, onderdanige gedrag is uitzonderlijk, zelfs in vergelijking met zogenaamde familiehonden, vindt ervaren hondentrainer Carrie Williams. Toch is Dutch volgens de autoriteiten ‘vals’ en moet hij gedood worden.

Juridische strijd
Volgens besluit 6-2-9 (A) Valse Dieren is een dier vals als ‘het dier zonder provocatie een mens of ander dier bijt of aanvalt’. Hoewel Dutch wel degelijk geprovoceerd werd, ziet de rechter dit anders.

Voor de komende rechtszitting moet Dutch zijn overgedragen aan animal control. Als de Aguilars dit weigeren, kan Jeremy een jaar gevangenisstraf krijgen. Hulphond Dutch is enorm belangrijk voor de gehandicapte Jeremy, die zijn land tweemaal in Irak en in de nasleep van orkaan Katrina heeft gediend. Hij en zijn vrouw doen er dan ook alles aan om Dutch vrijgesproken te krijgen.

Help Dutch door deze petitie te tekenen!

Bron: Dog Heirs ©PiepVandaag.nl