Vandaag vindt ondanks massaal protest het barbaarse evenement Ganstrekken plaats in de gemeente Grevenbicht (Limburg). In Amsterdam organiseerde PiepVandaag als  tegenactie menstrekken. Op een stalen ros probeert een gans de kop van de aan een draadje bungelende mens af te rukken.

menstrekken
Foto: Thomas Schlijper

In korte tijd heeft PiepVandaag heeft meer dan 8000 handtekeningen ingezameld tegen het barbaarse vermaak, waarvoor in Grevenbricht een gans werd geofferd. Burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen, waar Grevenbicht onder valt, negeerde het verzoek van PiepVandaag om de petitie aan hem aan te bieden.

Albert Heijn-franchiser Frank Scheepers trok zich noodgedwongen terug als sponsor van het evenement na interventie van het hoofdkantoor van Albert Heijn. De supermarktketen liet naar aanleiding hiervan weten niet achter de sponsoring van ganstrekken te staan: “Sponsoring van een dergelijke activiteit vinden wij absoluut niet gepast en sluit niet aan bij het sponsorbeleid van Albert Heijn. We hebben contact opgenomen met de ondernemer van de winkel die dit uit eigen naam had geïnitieerd, ” aldus een verklaring van Albert Heijn. Eerder was ook de Rabobank sponsor, maar ook zij heeft zich dit jaar terug getrokken.

Bij het ganstrekken  hangt een (speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode) gans ondersteboven aan een touw en ‘stoere’ mannen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het dier af te trekken. Je hoeft geen overtuigde dierenvriend te zijn, om de vanzelfsprekendheid te verafschuwen waarmee de organisatoren van dit evenement dit barbaarse spektakel goedpraten. “Folklore is een groot goed, dat blijvende kleur geeft aan een samenleving, maar wreedheden  horen daar in de 21e eeuw niet meer bij ,” aldus Karen Soeters, hoofdredacteur PiepVandaag.nl.

Al in 2008 gaf Minister Verburg aan dat ganstrekken niet getuigt van respect voor dieren.

Op 17 februari 2011 heeft ook de beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD, zich faliekant tegen het ganstrekken uitgesproken en veroordeelde daarbij ook de dierenarts die eerder een gans voor dit spektakel heeft gedood en geprepareerd. “Dierenartsen hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om de omgang met dieren. Zij worden geacht de belangen van het dier te bewaken en dieren met respect te behandelen. Daarin past absoluut niet het doden van een dier voor een luguber spel,”  aldus voorzitter Ludo Hellebrekers.

De Partij voor de Dieren deed eerder aangifte wegens dierenmishandeling. Op basis van de daaropvolgende Kamervragen zei toenmalig staatssecretaris Bleker (Landbouw) dat het ganstrekken niet getuigt van respect voor het leven van dieren en van respect voor het dode dier.

Genoeg tegenstand zou je denken en een meewerkend Nederlandse dierenarts vinden zal ook lastig worden, aangezien dit nu zou betekenen dat hij/zij de beroepscode zou schenden.

Karen Soeters, oprichter en hoofdredacteur van PiepVandaag, heeft afgelopen week melding  gedaan bij de politie, wegens bedreiging door een ganstrekker die zei een van de sponsoren van het evenement te zijn.

Persbericht PiepVandaag