Zeeuwse vossen wacht de kogel, als de Faunabeheereenheid in Zeeland zijn zin krijgt. Kippenboeren zouden veel schade ondervinden door vossen, maar zijn niet bereid om te investeren in betere omheining of afrastering met schrikdraad. Een kogel is goedkoper.

Zeeuwse vossen
Zeeuwse vossen worden belaagd door boeren en jagers | Foto: publiek domein

Zowel de Zeeuwse Faunabeheereenheid (FBE) als land- en tuinbouworganisatie ZLTO in West-Zeeuws-Vlaanderen staan te popelen om vossen af te gaan schieten, meldt Omroep Zeeland. De wens om het geweer op te pakken komt omdat er meldingen zijn over vossen als kippendieven, waarbij door ZLTO aantallen genoemd worden van soms wel honderden kippen per boer, per dag. Ook veroorzaken vossen paniek waardoor de andere kippen van de leg raken.

‘Opmars’

Volgens de Faunabeheereenheid blijkt uit eigen onderzoek dat de vos tegenwoordig in heel Zeeland voorkomt en dat er sprake is van een ‘opmars’ sinds 2010, toen vossen alleen in Zeeuws-Vlaanderen werden gezien. Uit datzelfde onderzoek zou ook blijken dat er ‘geen plaats is voor de vos op Schouwen-Duiveland’. De FBE heeft daarom aan de provincie gevraagd om de vossen te mogen afschieten, al wordt het woord ‘indammen’ gehanteerd. Elders in Zeeland zouden gemeenten zelf moeten kiezen of ze vossen toestaan op hun grondgebied, aldus de wens van de FBE.

Zeeuwse vossen
In steden als Londen zijn vossen deel geworden van het straatbeeld  | Foto: publiek domein

Kogel voor Zeeuwse vossen

Pluimveehouder Andre de Bruyckere vertelt tegen Omroep Zeeland dat hij dit jaar al driemaal last heeft gehad van een vos, vorig jaar eenmaal en daarvoor niet. Zijn oplossing is:

“Afschieten. Dat is volgens het enige dat helpt. Vorig jaar ben ik bij de provincie Zeeland geweest om over dit probleem te praten. Ze vinden daar dat ik zelf moet investeren in een veilige omheining, met schrikdraad. Maar dat is te kostbaar.”

Als extra argument wordt verder gehanteerd dat vossen slecht zijn voor weidevogels en dat vossen overlast veroorzaken bij burgers. Zo worden er vossen gezien in de bebouwde kom. De Bruyckere tegen Omroep Zeeland:

“De vossen zijn zelfs al in het centrum van Oostburg gezien. Dan moet er toch wat gebeuren.”

Lichtbakken

ZLTO wil dat boeren van de provincie toestemming krijgen om vossen te bestrijden met inzet van lichtbakken en roept op dat boeren hun schade melden bij de Faunabeheereenheid. Critici vragen zich echter af hoe betrouwbaar de daaruit volgende rapportage zal zijn, omdat betrokken partijen alles zullen aangrijpen om tot afschot te komen.

Lees ook:

Wildbeheer en jagers liegen over aantallen ganzen

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.