De regering van de Mexicaanse staat Quintana Roo heeft ingestemd om het stierenvechten te verbieden. Hiermee wordt Quintana Roo de vierde staat in Mexico met een verbod op stierengevechten, na Sonora, Guerrero en Coahuila. Ook hanengevechten worden verboden.

Quintana Roo
Mexicaanse staat Quintana Roo verbiedt stierengevechten | Foto (illustratief): publiek domein

In het parlement werd een nieuwe dierenwelzijnswet aangenomen. Naast het verbod op stieren- en hanengevechten moeten alle gemeenten van Quintana Roo een afdeling voor dierenwelzijn hebben, bestuurd door een raad van experts op dit gebied. Het initiatief werd gepresenteerd door parlementslid Eugenia Solís Salazar van PAN (Nationale Actiepartij).

In eerste instantie werd het verbod op het stierenvechten niet opgenomen, maar tijdens het debat stelde parlementslid Sonia López Cardiel (partijloos) dat dit punt toegevoegd zou worden: 12 parlementsleden van de politieke partijen PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij) en PVEM (Groene Ecologische Partij) stemden voor en acht van voornamelijk PAN tegen.

Sancties

Er wordt hierbij gedacht aan de jongere generaties om te voorkomen dat ze geconfronteerd worden met gewelddadige activiteiten met dieren. Het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties verzocht Mexico in 2015 om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten.

Quintana Roo
Het geweld van het stierenvechten | Foto: publiek domein

Als Mexico geen stappen onderneemt om kinderen tegen dit geweld te beschermen loopt het land het risico sancties opgelegd te krijgen. Diverse staten hebben inmiddels de toegang van kinderen tot stierengevechten verboden zoals San Luis Potosí, Tijuana en Baja California. Estefanía Pampín Zuidmeer, medewerker projecten en publiciteit van het Comité Anti Stierenvechten:

“Mexico is één van de meest gewelddadige landen ter wereld en binnen de samenleving is er steeds meer steun voor een verbod op bloedige spektakels met dieren omdat ze een ontwikkeling naar een vreedzame samenleving zouden tegenhouden. Ook wordt het veroorzaakte dierenleed steeds belangrijker gevonden als argument tegen dit soort evenementen. 7 van ieder 10 Mexicanen wil een verbod op het stierenvechten.“

Het Comité Anti Stierenvechten is erg verheugd om dit nieuws en hoopt dat snel meer staten het voorbeeld van Quintana Roo zullen volgen. CAS werkt jarenlang samen met Mexicaanse organisaties om het stierenvechten in Mexico verboden te krijgen.

  • Lees ook:

VN: stierenvechten in strijd met Rechten van het Kind

Bron: