Voor ruim 2000 honden die in een slachthuis in China terecht waren gekomen, is voormalig miljonair Wang Yan hun reddende engel: zijn hele vermogen heeft hij gespendeerd aan het redden van deze dieren. Hij kocht het slachthuis en de honden waarna hij op zoek ging naar adoptanten.

miljonair
Wang Yan tussen zijn honden | Foto: screenshot video

Het leven van straathonden is vreselijk zwaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er wereldwijd zeker 200 miljoen zwerfhonden zijn. Elke dag zijn ze op zoek naar voedsel, in heet of guur weer, ze hoeven niet op medische verzorging te rekenen bij verkeersongelukken en ziektes. En steeds weer is het afwachten of de mensen die ze tegenkomen hun goed of juist slecht gezind zijn. Deze strijd om het bestaan doet menig dierenliefhebber verdriet: het liefst zouden we ze allemaal willen helpen. Gelukkig zijn er in binnen- en buitenland veel mensen die zich voor deze dieren inzetten. Zo ook de negenentwintigjarige Wang Yan, uit de Chinese provincie Jilin. Alles heeft hij opgegeven om voor honden te zorgen die zijn hulp nodig hebben.

Hond vermist
Toen Yan in 2012 zijn hond kwijt raakte zocht hij overal. Dankzij een tip kwam hij ook in een slachthuis terecht, om te zien of zijn geliefde huisdier daar was. Smokkelaars roven namelijk zowel zwerfhonden als huishonden van straat om ze te verkopen aan slachthuizen. Zo worden tijdens het Yulin festival jaarlijks maar liefst zo’n 10.000 honden geslacht. Hoewel Yan zijn huisdier helaas niet vond, trof hij wel duizenden andere honden aan wiens gruwelijke lot hij zich aantrok. Wat hij zag schokte hem enorm en hij wilde iets doen voor de hulpeloze dieren.

Ontsnapt aan de dood
Yan had veel geld verdiend met zijn succesvolle staalfabriek in Changchun en besloot hiermee voor zo veel mogelijk zwerfhonden te zorgen. Hij kocht het slachthuis, zodat geen van de honden meer gedood werd en zette een dierenopvang op in een staalfabriek die niet meer werd gebruikt. Voor veel honden heeft hij inmiddels adoptie-adressen gevonden; hij heeft nog zo’n 215 honden over.

Voor zoveel dieren zorgen kost veel geld. Van zijn fortuin is helaas niets meer over, Yan heeft nu vooral schulden. Toch accepteert hij geen geld voor zijn goede werk.

“Ik neem geen geld aan. Wel hoop ik dat er mensen zijn die mijn werk een warm hart toedragen en goederen willen doneren om een opvang voor deze 200 honden te helpen bouwen.”

Zie hier foto’s van deze held en zijn honden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde