De Mexicaanse regering heeft unaniem de hervorming van de gezondheidswet goedgekeurd, waardoor dierproeven voor cosmetica voortaan verboden zijn. Tevens geldt er een verbod op het produceren, importeren en de verkoop van producten die op dieren zijn getest. De nieuwe wet treedt over twee jaar in werking.

dierproeven
Verbod op dierproeven voor cosmetica in Mexico | Foto: Pixabay

Einde aan dierenleed

Met de goedkeuring van de hervorming, is Mexico het eerst land in Noord-Amerika die dierproeven voor cosmetica verbiedt. Het land hoopt zijn slechte reputatie wat betreft de omgang met dieren sterk te verbeteren.

De hervorming die over twee jaar in werking treedt, maakt een einde aan de productie, import en verkoop van producten die op dieren zijn getest en redt daarmee jaarlijks duizenden dieren. Ongeveer 200 miljoen dieren zijn jaarlijks het slachtoffer van gruwelijke en pijnlijke proeven in laboratoria die shampoo, mascara, lippenstift en andere cosmetica testen. Jaarlijks sterven er meer dan 500 duizend dieren aan de tragische gevolgen van de testen.

In april 2019 kwam Senator Ricardo Monreal Ávila met het initiatief om de gezondheidswet te hervormen, zodat een verbod op dierproeven voor cosmetica er in opgenomen zou worden.

Senator Ricardo Monreal Ávila:

“Het is een historische dag. Er is een grote stap gezet om dierenmishandeling uit te roeien. We moeten de rechten van dieren beschermen en dieren met respect behandelen.”

Senator Alejandro Armenta Mier:

“De hervorming van de gezondheidswet is een grote vooruitgang en een kans om te begrijpen dat de planeet niet van ons is en dat we de organismen waarmee we samenleven, moeten waarderen en liefhebben.”

Senator Verónica Delgadillo García:

“Deze hervorming is ook bedoeld om kinderen te leren dat dieren niet onze eigendom zijn, maar bewuste wezens zijn die het recht hebben op een waardig leven.”

Uitzonderingen

In de hervorming van de gezondheidswet zijn enkele uitzonderingen wat betreft dierproeven opgenomen. Zo zullen producten die mogelijk een bedreiging vormen voor het menselijke welzijn nog getest mogen worden op dieren, uitsluitend wanneer er geen goedgekeurde alternatieve methoden bestaan. Het gebruik van ingrediënten die voor niet-cosmetische doeleinden zijn verkregen door middel van dierproeven, zijn toegestaan. Echter zullen deze niet opnieuw worden getest, indien de veiligheid van het ingrediënt algemeen bekend is vanwege historisch gebruik. De laatste uitzondering geldt voor exportredenen, indien andere landen eisen dat de ingrediënten of producten op dieren moeten zijn getest.

Bron:

#GNvdD: Chili verbiedt dierproeven voor cosmetica

©AnimalsToday.nl Jennie Cools