Drie wetten inzake een verbod op dierproeven voor cosmetica, parfum en verzorgingsproducten zijn vorige week unaniem goedgekeurd door de Chileense regering. Ook de invoer en verkoop van producten die op dieren zijn getest is voortaan verboden.

Chili verbiedt dierproeven voor cosmetica
Chili verbiedt dierproeven voor cosmetica | Foto: publiek domein

Met drie wetsvoorstellen wil Chili fabrikanten aansporen om te stoppen met dierproeven en over te stappen op alternatieve methoden die door het Openbaar Instituut van Gezondheid (ISP) zijn gekeurd. Jaarlijks sterven er ongeveer 500.000 dieren door dierproeven. Dankzij de goedkeuring van de wetten worden jaarlijks duizenden dieren gespaard. Politicus Miguel Crispi (RD):

“Vandaag hebben we een stevige stap gezet, met de behandeling van het wetsvoorstel tegen dierenmishandeling bij allerlei experimenten en de productie van cosmetische producten. Iets wat jaren een heel gebruikelijke praktijk was, maar vandaag de dag ronduit onaanvaardbaar is in onze samenleving.”

Vertegenwoordigers van de Cosmetische Kamer, de vereniging voor cosmetische bedrijven, producenten, importeurs, exporteurs en leveranciers, waren uitgenodigd de stemming bij te wonen. De vereniging verzekerde dat geen van hun hun producten op dieren worden getest.

Chili verbiedt dierproeven voor cosmetica
Cosmeticamerk Lush is een bekende voorvechter van dierproefvrije cosmetica | Foto: Lush

Alternatieve testmethoden voor cosmetica

Ook Denisse Jiménez Carter van de NGO ‘Te Protejo’ (Ik bescherm jou) was bij de stemming over de drie wetten. Zij promoot het gebruik van cosmetische en verzorgingsproducten die op alternatieve wijzen zijn getest. In haar voordracht benadrukte zij het belang van gereguleerde certificering van Cruelty Free logo´s, die inmiddels het kenmerk van bepaalde merken zijn geworden. Ook eiste haar organisatie dat de invoering van de nieuwe wetten binnen een jaar in werking moeten treden. Tevens benoemde Denisse de grote omvang van dierensterfte door dierproeven en dat de overheid geld moet investeren in onderzoek naar alternatieve testmethoden. Politicus Vlado Mirosevic (Partido Liberal):

“We zijn erg blij, want vandaag heeft de Gezondheidscommissie van de Kamer van Afgevaardigden ons project goedgekeurd, waaraan we met verschillende politici en organisaties hebben gewerkt.”

Bronnen:

VK zou voor het eerst sinds 1998 dierproeven voor cosmetica kunnen toestaan

©AnimalsToday.nl Jennie Cools