Meer dan 130 geiten hebben een veilig en comfortabel leven bij Buttercups Sanctuary for Goats gevonden. De achtergrond van deze dieren is heel verschillend: diverse geiten zijn gedumpt of achtergelaten, sommigen zelfs nog vastgebonden aan een ketting, anderen zijn afgegeven bij de opvang omdat hun eigenaren niet meer voor ze konden of wilden zorgen. Ook heeft het Ministerie van Defensie enige tijd geleden 32 geiten overgedragen aan Buttercups, nadat de dieren waren gebruikt in experimenten waaraan meer dan 200 andere geiten zijn overleden.

Geitenparadijs
Genietend van het zonnetje | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Buttercups Sanctuary for Goats, nabij Maidstone in het Engelse graafschap Kent, is opgericht in 1989 door Bob en Valerie Hitch en biedt een thuis aan geiten die in nood verkeren. Geiten uit Kent, de naburige graafschappen en Londen die het slachtoffer zijn geworden van mishandeling, verwaarlozing of in de steek zijn gelaten, worden liefdevol verzorgd door vele vrijwilligers.

geitenparadijs

Geitenparadijs

In een prachtig park met een enorm grasveld, omzoomd door oude bomen waarvan een aantal maar liefst zo’n 300 jaar oud is, slijten de vele geiten hun aangename dagen. Na een nacht in het warme stro in de stal krijgen de dieren hun ontbijt. Daarna gaat het hek open en hebben ze een schitterend groen park tot hun beschikking om naar hartenlust te rennen, klimmen, spelen en luieren. Een bijkomend voordeel is dat de dieren geen oormerken in hoeven: ze hebben een band om hun achterpoot met een registratienummer.

geitenparadijs

Naast de geiten die permanent bij Buttercups Sanctuary wonen, heeft de opvang nog een stuk of 125 geiten in pleeggezinnen. Deze dieren blijven eigendom van de geitenopvang en medewerkers gaan meermaals per jaar op bezoek bij de geiten om te bekijken of ze goed worden verzorgd en of er medische klachten zijn.

geitenparadijs
Een van de geiten voorziet de rest van verse bladeren. ‘Alleen de geiten zelf mogen zo’n tak naar beneden trekken waar ze net bij kunnen’, aldus Bob Hitch

Buttercups Sanctuary werkt samen met andere dierenhulporganisaties zoals de Engelse dierenbescherming RSPCA: als inspecteurs van de dierenbescherming na een melding ontdekken dat er een of meerdere geiten in beslag moeten worden genomen, schakelen ze Buttercups Sanctuary in. Sommige gevallen zijn schrijnend. Zo leven er een paar geiten in de opvang die bij een oude dame vandaan komen, die niet goed voor ze kon zorgen. Mevrouw woonde niet in een huis, maar met al haar (ongecastreerde) dieren in een schuur. De kattenbescherming trof naast veel katten ook een aantal geiten aan die in slechte gezondheid verkeerden. Deze dieren zijn overgebracht naar Buttercups. Geit Stocky werd gevonden door de RSPCA in een schuur, samen met een ander geitje dat het helaas niet gered heeft. De dieren waren achtergelaten en uitgemergeld. Ze zaten onder de luizen en moesten in hun eigen urine staan en slapen. Toen geit Diesel werd gevonden zat hij onder de motorolie, had een oorinfectie, voetrot en ademhalingsproblemen. Vele weken, wasbeurten en behandelingen later knapte hij eindelijk op.

geitenparadijs

Sinds dieren zoals Stocky en Diesel bij de geitenopvang wonen hebben ze een metaformose ondergaan. Elke geit heeft zijn eigen verhaal, maar hoe triest de achtergrond van sommige dieren ook is, allen voelen zich duidelijk thuis en tevreden op deze groene weide. Hier kunnen ze hun verleden vergeten en simpelweg genieten.

Bron @PiepVandaag.nl Angelique Lagarde