Negen neushoorns zijn afgelopen week afgeslacht in het park Hluhluwe-iMfolozi. Dit is het oudste wildreservaat van Zuid-Afrika en de bakermat van de internationale neushoornbescherming.

negen neushoorns
Maar liefst negen neushoorns zijn afgeslacht in park Hluhluwe-iMfolozi  | Foto: Wikimedia Commons

Acht neushoorns zijn gevonden in iMfolozi en een negende in Hluhluwe. Alle 18 hoorns zijn verwijderd. De tragedie toont aan dat ook het historische park alle zeilen moet bijzetten in de bescherming van neushoorns, nu de aantallen gedode dieren bijna net zo hoog zijn als in nationaal park Kruger. Volgens Ezemvelo KZN Wildlife (EKZNW) zijn eerder deze maand ook al 14 neushoorns gedood met kogels en machetes.

Het verbod op de binnenlandse handel in neushoornhoorn is onlangs opgeheven. Natuurbeschermers waarschuwden dat hierdoor illegale stroperssyndicaten hun kans schoon zouden zien om nog meer dieren te doden, een groot gevaar voor de al zo kwetsbare populatie.

Onlangs zijn twee mannen uit Hazyview met een jachtgeweer gearresteerd, op verdenking van stropen. Het is niet duidelijk of ze binnen het reservaat zijn gesnapt of net daarbuiten.

De hoorns van de gedode dieren zijn spoorloos verdwenen, mogelijk zijn meerdere groepen stropers actief geweest tijdens de nachten met een volle maan, ook wel stropersmaan genoemd. Het is dan zo licht dat stropers de dieren helaas beter kunnen traceren.

In slechts 12 dagen tijd zijn in totaal 23 neushoorns gedood in het gebied Ezemvelo KZN / Hluhluwe-iMfolozi. Onderzocht wordt of er meer slachtoffers zijn gevallen de laatste dagen in het park. Vorig jaar werden en volgens de officiële cijfers 55 neushoorns gedood in KZN tot 7 mei. Nu is het aantal al 89.

Bron: News24 ©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.