Op zaterdag 13 mei vond er in de Spaanse hoofdstad Madrid een indrukwekkend en groot protest plaats tegen het stierenvechten. 80.000 mensen liepen mee. CAS International, een Nederlandse organisatie die zich exclusief richt op het einde van stierengevechten en stierenfeesten, reisde af naar Madrid om mee te protesteren en de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector een stem te geven.

groot protest
CAS demonstreerde mee in Madrid tegen stierenvechten | Foto: Comité Anti-Stierenvechten

Het protest ‘Tauromaquia es Violencia’ (stierenvechten is geweld) maakte deel uit van een campagne van 17 organisaties, waaronder CAS, met als doel het einde van alle soorten evenementen met stieren. Nationale en internationale organisaties hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk te eisen dat er een einde komt aan het stieren- en paardenleed.

Marius Kolff, directeur van CAS International:

“Hoewel we tegenwoordig welkom zijn in parlementen of op ambassades, om over de gruwelijkheden van het stierenvechten te spreken, blijft het belangrijk om massaal de straat op te gaan om de politici ervan te overtuigen dat onze boodschap breed wordt gesteund en men ervoor bereid is om met bussen of anderszins van heinde en verre te reizen naar – ditmaal – Madrid, en ook Londen.”

Feria de San Isidro
Op 11 mei begon in Madrid de Feria de San Isidro, een stadsfeest met veel dierenleed. Dit jaar bestaan de festiviteiten uit 27 stierengevechten, 3 novilladas (stierengevechten met jonge stieren) en 4 rejones (stierengevechten waarbij men vanaf een paard ‘vecht’ met de stier). Zeker 204 dieren sterven voor de Feria de San Isidro. In Spanje stierven in 2016 zo’n 20.000 runderen, onder meer 1.736 bij stierengevechten en 16.383 bij wrede stierenfeesten. Het stierenvechten is geweld, daar kan geen twijfel over bestaan. Daarnaast dienen ze om een minderheid van de Spaanse maatschappij te vermaken, want in Spanje is de meerderheid van de bevolking tegen het stierenvechten. Volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur bezocht 6.9% van de Spanjaarden in 2015 een stierengevecht.

74% Europese burgers
Op zaterdag 13 mei brachten we onze stem uit voor deze dieren, want we tolereren dit dierenleed niet langer, net als het subsidiëren ervan. Ook in Londen werd tegen dit stierenleed geprotesteerd, ter solidariteit van het protest in Madrid. En dat is niet zo vreemd. Volgens Cambridge University Press heeft 74% van de Europese burgers in 2017 een (zeer) negatief beeld van alle festiviteiten met dieren die in Spanje worden gehouden.

Persbericht Comité Anti-Stierenvechten (CAS)