Drie enorme witte haaien spoelden in een periode van vier dagen aan op het strand in de buurt van het plaatsje Gansbaai, Zuid-Afrika. Een van de haaien had een lengte van wel 4,9 meter, met een gewicht van zo’n 1110 kilo. Twee haaien hadden geen hart meer en bij geen van de dieren zat de lever nog in het lichaam. Mogelijk is een aanval van orka’s de oorzaak.

witte haaien
Drie enorme witte haaien zijn aangespoeld bij Gansbaai, Zuid-Afrika | Foto: bmward_2000/flickr

Alison Towner, een in witte haaien gespecialiseerde biologe voor de Dyer Island Conservation Trust, een stichting die onderzoeksprogramma’s uitvoert naar de belangrijke ecosystemen in de zeeën van Zuid-Afrika, denkt te weten wat de oorzaak is. Ze geeft aan dat de lever van een haai niet alleen vet is, maar ook belangrijke voedingsstoffen bevat. Samen met de manier waarop de lever uit het lichaam van de haaien is gehaald, duidt het op een aanval van orka’s. Op de blog van Marine Dynamics schrijft Towner:

“Het ziet ernaar uit dat orka’s de oorzaak van de dood zijn, maar dit kunnen we pas bevestigen na de autopsie. Uiteraard is dit een heel verdrietige tijd voor ons allemaal, de natuur kan zo wreed zijn en de behendigheid waarmee deze enorme dieren hebben gehandeld is verbazingwekkend. Het is bijna chirurgische precisie, waarmee ze de lever van de witte haaien hebben verwijderd en hun karkas hebben gedumpt.”

Aanval orka’s
Hoewel het vreemd lijkt dat de orka’s niet het hele lichaam van de haai hebben opgegeten en alleen de lever en het hart van de dieren eruit hebben gehaald, is het geen onbekend gedrag. Het jagen van orka’s op haaien is niet nieuw, maar er is zeer weinig bekend over aanvallen van orka’s op witte haaien. Er zijn wel incidenten bekend waarbij orka’s gevlekte zevenkieuwshaaien aanvallen en hun lever eten. Ook is het bekend dat orka’s walviskalven doden, en enkel de tong van het dier eten.

Dit gedrag is niet alleen bekend bij orka’s. Ook zeeleeuwen jagen op luipaardhaaien voor hun lever. Dit doen ze door het dier vast te grijpen en te draaien totdat de zeeleeuw net onder de kieuwen kan bijten. De rest van het karkas laten ze achter en dat zinkt naar de zeebodem of spoelt aan.

Verdwenen
Volgens een organisatie die kooiduiken organiseert met haaien, zijn er de afgelopen tijd nauwelijks witte haaien te zien in het gebied. De laatste weken zijn ze na trips op zee teruggekeerd zonder ook maar één witte haai te hebben gezien. Dit geeft aan dat de witte haaien waarschijnlijk het gebied uit zijn gevlucht, weg van de orka’s.

Bron: Business Insider Australia ©Animals Today Nadine van WissenWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur