Omdat het Openbaar Ministerie onrechtmatig heeft gehandeld en Dora Rodic haar hond Rex hierdoor niet terugkrijgt, is zij samen met haar advocaat J.L. Baar een hoger beroep gestart. Rex is als een voorwerp door de RVO en het OM behandeld en hierdoor heeft de officier van justitie de hond nog voordat de zitting plaatsvond ontvreemd van de eigenaresse.

hond Rex
Dora Rodic gaat in hoger beroep om haar herder Rex terug te krijgen

Door het Hoger beroep te starten willen Dora Rodic, haar advocaat en de dierenorganisaties het OM laten weten dat een dier geen voorwerp is en het strijdig met de Wet dieren is hoe het OM en de RVO gehandeld hebben door Rex wel zo te behandelen. Een hond heeft volgens de Wet Dieren niet alleen een financiële waarde, maar in de eerste plaats een intrinsieke waarde als dier met bewustzijn en gevoel, waar rekening mee gehouden dient te worden en dat niet zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast mag worden. Met het hoger beroep wil Dora ook bereiken dat het OM zich houdt aan de uitspraak van de rechter en haar hond Rex alsnog aan haar teruggeeft.

Daarnaast heeft Dora samen met hulp van Comité Dierennoodhulp een oproep op YouTube geplaatst, waar zij samen 4000 euro uitloven aan diegene die Rex naar haar terugbrengt. Het filmpje is al meer dan 5600 keer bekeken en wordt flink gedeeld en verspreid via social media.

Voorgeschiedenis zaak Dora Rodic en Rex
Dora’s hond Rex werd op 28 september 2016 in beslag genomen wegens een licht bijtincident. Dora diende gelijk samen met haar advocaat een klaagschrift in om haar hond terug te krijgen. De zaak kwam uiteindelijk op 3 februari 2017 voor de rechter en de rechter besloot dat Rex terug naar Dora mocht. Twee dagen later bleek bij navraag door de advocaat van Dora dat Rex al op 5 januari door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was vervreemd in opdracht van de officier van justitie. Dit was 15 dagen voor de eerste hoorzitting. Dora en haar advocaat hebben om deze niet te verteren gang van zaken een kort geding aangespannen waar de uitspraak op 13 april was, lees de uitspraak via Recht.nl.

Uit alles in deze uitspraak blijkt dat de hond Rex als een voorwerp door zowel de RVO als het Openbaar Ministerie (OM) wordt gezien en behandeld en daardoor vervreemd is. Dit is ook de reden dat Dora haar hond Rex ondanks de eerdere uitspraak van de rechter dat de hond weer naar Dora mocht, niet terugkrijgt.

Persbericht Comité Dierennoodhulp en Dora Rodic