Vorige week is er in de correctionele rechtbank in Gent (België) een proces begonnen tegen een man die duizenden spreeuwen ving, doodde en doorverkocht voor consumptie. Hij riskeert een boete van 5.000 euro en een celstraf van enkele maanden.

Spreeuw - spreeuwen voor consumptie
Spreeuw | Foto: Pixabay.com

De Natuurinspectie van het agentschap Natuur en Bos in België heeft de boekhouding van de man uit de Vlaamse plaats Maldegem in beslag genomen. Hieruit blijkt dat hij in de afgelopen jaren meer dan 20.000 spreeuwen heeft gevangen. Hij doodde ze en verkocht ze door voor consumptie.

Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen:

“De dode spreeuwen die doorverkocht werden, belandden bij slagerijen die het niet zo nauw nemen met wetgeving. Of restaurants die de vogels opdienen als kwartel.”

In België zijn spreeuwen beschermde dieren en dus is het verboden de vogels te vangen en te doden. Een ontheffing kan worden verleend als de spreeuwen aantoonbare schade veroorzaken aan bijvoorbeeld een boomgaard, wat bij deze man niet het geval was.

Bron: Vroegevogels.vara.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.