In een poging de populatie sneeuwluipaarden in Kirgizië te beschermen en vergroten, is een voormalig jachtgebied in het noorden van het land omgedoopt tot natuurgebied. In het bergachtige terrein van Tian Shan leven onder meer steenbokken, wolven en argali’s (een schapensoort). Als de populatie hoefdieren stijgt, kan dit gunstige gevolgen hebben voor de hoeveelheid sneeuwluipaarden.

sneeuwluipaarden
Foto credit: Mark Dumont via Compfight cc

Op steenbokken werden tot voor kort commercieel gejaagd; voortaan kunnen ze echter ongestoord leven, omdat de jacht niet meer is toegestaan. Door de natuur zijn gang te laten gaan trachten diverse partijen zoals de Snow Leopard Trust, Snow Leopard Foundation Kyrgyzstan en de overheid de balans in het gebied te laten terugkeren. Het betreft vooralsnog een proefproject.

Charu Mishra van de Snow Leopard Trust:

“Met de juiste vorm van bescherming en beheer kan de populatie steenbokken de komende jaren verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, zodat ze een belangrijke voedingsbron vormen voor de lokale sneeuwluipaarden.”

Men heeft bewust de beslissing genomen om af te zien van de inkomsten uit trofeejacht. Mishra:

“We verkopen geen jachtvergunningen en rangers zullen in het gebied patrouilleren om ervoor te zorgen dat er echt niet wordt gejaagd. Daarnaast zullen we samenwerken met de lokale bevolking door initiatieven op te zetten voor de gemeenschap, om hun steun voor de bescherming van de dieren in het gebied te versterken.”

Het gebied zal worden gebruikt voor onderzoek, educatie en ecotoerisme op beperkte schaal.

Bron ©PiepVandaag.nl