Twee keer per jaar gaat het Britse leger op oefening in Denemarken. Om oorlogswonden na te bootsen worden levende varkens beschoten, waarna de chirurgen de wonden behandelen. Volgens het Britse Ministerie van Defensie doen de chirurgen hiermee ervaring op die van onschatbare waarde is en helpen deze oefeningen om levens te redden in oorlogssituaties.

Varken voorbereid voor operatie - Britse leger
Varken voorbereid voor operatie | Foto via Dailymail

Weerstand

Dierenrechtenorganisatie PETA noemt de oefeningen barbaars en vindt dat hier een einde aan moet komen. Medisch, ethisch en educatief is deze trainingswijze niet goed te praten, aldus de activisten.

Het overgrote deel van de NAVO-leden pijnigt ook geen dieren voor militaire trainingsdoeleinden door ze te beschieten, neer te steken of in stukken te hakken”, zegt Mimi Bekhechi.

De Britse dierenbescherming RSPCA denkt er hetzelfde over.

Klare Kennett: “Het is weerzinwekkend en schokkend dat varkens worden beschoten om legerchirurgen hun vaardigheden te laten oefenen. Varkens zijn intelligente dieren. De meeste mensen zouden ontzet zijn als ze dit wisten, zeker omdat er een uitstekend alternatief voorhanden is, waarvoor men geen dieren hoeft te folteren.”

Alternatief

Ook volgens PETA zijn tegenwoordig uitstekende menselijke simulatoren beschikbaar, die ‘ademen’ en ‘bloeden’ en die artsen veel realistischer voorbereiden op het slagveld.

Trainingsmethode onderzocht

In 1998 werd de zomertraining tijdelijk opgeschort, omdat de praktijken onder de aandacht werden gebracht van een aantal ministers die hier niet van op de hoogte waren. Een onderzoek dat de Britse regering liet uitvoeren toonde aan dat er op dat moment ‘geen alternatieve methode was die hetzelfde effect zou opleveren’. De oefeningen werden heringevoerd als zijnde ‘zeer geschikt en noodzakelijk’.

Humaan?

De varkens worden van dichtbij beschoten met het doel de organen te beschadigen, maar de dieren niet te doden. Ze worden zwaar verdoofd, zowel voor ze beschoten worden als tijdens de oefeningen en de aanwezige dierenartsen observeren ze nauwgezet. Het Ministerie van Defensie zegt de varkens naderhand humaan te doden. Door de Britse en Deense oefeningen te combineren, zou het aantal proefdieren worden beperkt.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde