Het zwerfhondencastratieproject in Oekraïne blijft ook na het EK in volle gang. De aanleiding voor het project was de massale moord op zwerfhonden in Oekraïne in de aanloop naar het EK Voetbal van 2012. Zwerfhonden werden op brute wijze gedood om de straten op te schonen.

gewonde zwerfhond
Foto: Wikimedia Commons

In de steden Kiev, Donetsk, Lviv en Zaporozyhe hebben teams van dierenartsen en vrijwilligers al meer dan 5.000 zwerfhonden gecastreerd en behandeld. Het door Vier Voeters opgezette project in Oekraïne werkt ook aan de voorlichting van het publiek en beleidsmakers via de media en andere kanalen. Daarnaast geeft de organisatie cursussen voor de opleiding van Oekraïense dierenartsen, studenten en betrokken vrijwilligers, waardoor continuering van het project gewaarborgd word. Om ervoor te zorgen dat het project in samenwerking met de autoriteiten wordt voortgezet, heeft Vier Voeters een kantoor in Kiev geopend. 

De stad Charkov weigert samen te werken met de dierenwelzijnsorganisatie. Zwerfhonden worden alleen gecastreerd in steden waar wordt gegarandeerd dat het doden van honden absoluut niet meer gebeurt. In Charkov worden nog steeds zwerfhonden vermoord. Meer dan 100.000 mensen hebben hier via een online protest, per e-mail en door middel van brieven tegen geprotesteerd. 

Bron ©PiepVandaag.nl