Ondernemer Richard Branson, onder andere bekend van Virgin Records, heeft samen met filmregisseur James Cameron, bekend van films als Titanic en Avatar en zijn diepzeeonderzoek, afgelopen zondag een open brief gepubliceerd in de Los Angeles Times waarin zij Barack Obama en zijn ‘administration’ oproepen tot een betere bescherming van de oceanen.

obama
Richard Branson en James Cameron roepen Barack Obama op de oceanen te beschermen | Zonsopgang Stille Oceaan vanuit ISS Space Station | Foto: Wikimedia Commons

Volgens Branson en Cameron zijn in de internationale wateren geen of nauwelijks regels ter bescherming en als er al regels zijn, zijn ze zwak en inconsistent. Obama kan daar wat aan doen.

High seas

Branson en Cameron uiten in de brief hun zorgen over de achteruitgang van de gezondheid van de oceanen door toedoen van menselijke activiteit. In het bijzonder hebben zij het over de zogenaamde ‘high seas’, ofwel de open zeeën: internationale wateren die buiten iedere jurisdictie van een specifiek land vallen. Over de regulatie van activiteiten in deze wateren nemen de Verenigde Naties deze week een beslissing.

Te weinig regelgeving

De ‘high seas’ zijn goed voor bijna twee derde van het totale zeewateroppervlak en kennen een enorme, gedeeltelijk zelfs nog te ontdekken, biodiversiteit. Tegelijkertijd neemt hier de druk en dreiging door overbevissing, diepzeemijnbouw, (chemische) vervuiling, verzuring, geluidsoverlast en scheepvaart juist alleen maar toe. De wet schiet hier te kort.

Kans

De bijeenkomst van de Verenigde Naties is een uitgelezen kans om de verantwoordelijkheid voor bescherming van de ‘high seas’ op te pakken en de regelgeving te moderniseren. Volgens Branson en Cameron zijn juist de Verenigde Staten de grootste dwarsligger geweest bij het samenstellen van nieuwe regelgeving voor internationale wateren in het verleden.

Branson en Cameron roepen Obama dan ook op leiderschap te tonen. Er is in Amerika van de kant van de Republikeinen en vanuit de farmaceutische en biotechnologische wereld tegenstand, maar daar mag de discussie over de toekomst van de open zeeën niet door worden bepaald.

De brief eindigt met:

“How many chances does a president get to influence the future of half the planet for the benefit of all that live on it? That opportunity is here. We urge President Obama and Secretary of State John F. Kerry to seize it, at this critical moment, by joining the call for a new agreement to protect the high seas.”

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl