Een terugkerend gruwelijk evenement op de Faeröer-eilanden is weer in volle gang: de bloedige slachting van grienden en dolfijnen. Deze kleine walvisachtigen worden onder het mom van traditie wreed afgeslacht, nadat ze een van de vele baaien in zijn gedreven. Jong en oud viert dit moordfeest mee. Sea Shepherd noemde de Faeröer niet voor niets ‘Ferocious Isles’ (meedogenloze eilanden).

Faeröer eilanden grienden
Dode grienden op het strand van de Faeröer eilanden | Foto: Wikimedia Commons

Grindadráp: slachtpartij

Tussen Noorwegen en IJsland liggen 18 eilanden in de Noordzee, waarvan er 17 bewoond zijn. Op deze prachtige, groene Faeröer-eilanden vindt jaarlijks een onnoemelijk wrede slachting van walvissen en dolfijnen plaats.  Deze eeuwenoude  ‘grindadráp’ of kortweg ‘grind’ betekent het bloedige einde van honderden walvisachtigen en vindt voor de aanwezige Faeröerders bizar genoeg plaats in een feestelijke sfeer. Zelfs kinderen zijn aanwezig.

Traditie synoniem voor wreedheid

De grienden en dolfijnen worden een van de vele baaien ingedreven door mannen in bootjes die, zoals hun traditie betaamt, ‘hun kracht tonen’ door massaal op onschuldige walvissen te jagen. Ze drijven de gedesoriënteerde en angstige dieren naar de kant, waar een groep mensen ze opwacht. In de branding, waar de dieren weerloos zijn en geen kant meer op kunnen, begint iedereen die een mes of haak in zijn hand heeft op de dieren in te hakken. Ze verwonden de bijeengedreven zeezoogdieren met speren en haken die ze in het blaasgat steken en snijden de slagaders en ruggengraat door, waarna de dieren doodbloeden. Er worden tientallen tot honderden dieren per keer een baai ingedreven: de paniek en angst bij de stervende walvissen moet onbeschrijflijk zijn. Ze zijn kansloos, allen worden wreed afgeslacht.

Sea Shepherd

Sea Shepherd was in 2011 aanwezig om de ‘grindadráp’ vast te leggen en te dwarsbomen. Deze campagne heette ‘Operation Ferocious Isles’.  De dierenbeschermers patrouilleerden voor de kusten van de eilanden en hadden succes: geen enkele ‘grind’ vond in die periode plaats. Helaas is er dit jaar niemand aanwezig om de grienden en dolfijnen te beschermen en zijn ze overgeleverd aan de barbaarse Faeröerders. De afgelopen weken zijn er al minstens 650 kleine walvissen gedood.

Teleurstellende maatregelen

De mondiale verontwaardiging lappen de Faeröerders aan hun laars. Wel heeft de visserijminister, Jacob Vestergaard, een wetsvoorstel ingediend waardoor deelnemers aan de ‘grind’ een opleiding in slachttechnieken moeten volgen, zodat zij een verplichte vergunning kunnen krijgen. Vanaf mei 2015 zou deze vergunning nodig zijn. Deze teleurstellende maatregel, mogelijk slechts een zoethoudertje,  is het enige antwoord van de Faeröer op het internationale verzet.

De Faeröer vallen sinds 1386 onder het koninkrijk Denemarken, als protectoraat.

Wil je ook dat er een einde komt aan de jaarlijkse afslachting van grienden en dolfijnen? Teken dan de petitie van ForceChange.

Bron AD ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde