Gemiddeld zeven van de tien keer dat een hondenbezitter gaapt, gaapt de hond mee. Honden gapen ‘vreemde’ mensen slechts drie van de tien keer na. Dit blijkt uit een Japans onderzoek gepubliceerd in het magazine PLOS ONE.

gapen
Gapende hond | Foto: Dreamstime.com via NBC News

Volgens de onderzoekers laat de uitkomst zien dat honden ook over empathisch vermogen beschikken doordat ze hun baasjes nagapen. Dit versterkt het idee dat nagapen te maken heeft met inlevingsvermogen. Ook toont het aan dat honden sterk gericht zijn op gebaren en expressies van hun baasje.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 25 honden van verschillende rassen en werd gedaan bij de honden thuis. De aanstekelijkheid van gapen bij honden werd al eerder getest, maar met verschillende resultaten. Volgens de Japanse onderzoekers lag dit aan het feit dat deze onderzoeken in laboratoria werden uitgevoerd. Vergelijkbare testen zijn ook al eens uitgevoerd bij mensapen, zoals chimpansees en bonobo’s. Hoe sterker de sociaal-emotionele band met de gaper is, hoe aanstekelijker zijn gaap werkt.

Bron NRC ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser