De reddingsactie van olifant Raju vorig jaar, de Aziatische olifant die er vreselijk aan toe was toen Wildlife SOS zich over hem ontfermde, blijkt een bijzonder staartje te krijgen. De dierenhulporganisatie doet er namelijk nu alles aan om alsnog olifantenbul Mohan, waarmee Raju jarenlang samenleefde, te redden. Zijn eigenaar weigert hem echter op te geven en een poging om Mohan afgelopen weekend mee te nemen werd noodgedwongen tijdelijk afgeblazen, toen medewerkers door een woedende mensenmassa werden belaagd.

bevrijding
Mohan heeft een nare hoofdwond | © Wildlife SOS

Verbonden door pijn
Olifanten Raju en Mohan zijn samen zeker een eeuw oud en leefden jarenlang zij aan zij. Hun beider leven tekent zich door uitbuiting, lijden en verdriet. Mohan is zo’n 55 of 56 jaar oud, een paar jaar ouder dan Raju. Als kalfjes werden ze aan kettingen vastgelegd op de marktplaats van Sonepur Mela, waarna ze werden gekocht door twee familieleden.

De jonge olifantjes, zeer waarschijnlijk uit het wild geroofd, werden na verkoop getraind; een bruut proces waarbij mishandeling ‘gewoon’ is. Jarenlang moesten de dieren de hele dag bedelen en optreden, soms gezamenlijk, soms apart van elkaar, maar ’s avonds werden ze samen gestald en aan kettingen vastgebonden. Uiteindelijk verhuisde Raju met zijn eigenaar naar Allahabad en Mohan naar Pratapgarh, waardoor de dieren werden gescheiden.

Kartick Satyanarayan, mede-oprichter van Wildlife SOS:

“Doordat ze naast elkaar werden vastgebonden, op slechts een slurflengte afstand, zijn de olifanten door hun gezamenlijke pijn met elkaar verbonden. Hoewel er geen bewijs is van een bloedverwantschap, hebben de dieren door de jarenlange mishandeling die ze zij aan zij doorstonden, zeker een band gevormd. Ze waren elkaars enige getuige van het lijden en de wreedheid die ze meemaakten.”

Dubbele reddingsactie gepland
Vorig jaar kregen de plannen om de olifanten te redden vaste vorm. Medewerkers van Wildlife SOS konden niet kiezen tussen de twee bullen en besloten ze allebei mee te nemen, toen ze samen met U.P. Forest Department toestemming kregen om de dieren over te brengen naar het Elephant Care Center in Mathura. Rampzalig genoeg verdween Mohan tijdens de laatste voorbereidingen voor de reddingsactie, waardoor alleen Raju in beslag werd genomen.

Hoe blij men ook was met de bevrijding van Raju, het feit dat de organisatie niet wist waar Mohan zich bevond, drukte de medewerkers zwaar op het gemoed. Vorige week wisten ze hem echter te lokaliseren in Lalganj en direct werden plannen gemaakt om eindelijk ook Mohan naar de olifantenopvang te brengen. Hij is er slecht aan toe en heeft dringend medische verzorging nodig. Mohan is ondervoed, uitgedroogd en staat aan de ketting als hij niet bedelt. Ook ontbreekt het hem aan beschutting.

bevrijding
Agressieve mensenmassa voorkomt inbeslagname Mohan | © Wildlife SOS

Woedende tegenstanders
Afgelopen weekend was de bevrijding van Mohan gepland. Met een forse groep van 30 politie-agenten, 15 functionarissen van bosbeheer en 10 medewerkers van Wildlife SOS trachtte men de gekwelde olifant mee te nemen. Twee dierenartsen verdoofden hem zodat hij makkelijker de vrachtwagen in geleid kon worden. Helaas werden ze belaagd door een boze menigte van 300 mensen en moesten de reddingswerkers onverrichter zake vertrekken. Ze verblijven in de buurt om snel in actie te kunnen komen en te voorkomen dat Mohan weer naar een onbekende locatie wordt gebracht. Helaas heeft de eigenaar van Mohan een verzoek tot herziening ingediend in een poging de olifant alsnog te behouden. De hoorzitting dient vandaag.

bevrijding
Het team van Wildlife SOS blijft in de buurt om Mohan alsnog te bevrijden | © Wildlife SOS

Help Mohan: teken de petitie
Net als Raju heeft Mohan recht op een gelukkige oude dag en wij kunnen daar een steentje aan bijdragen. Teken daartoe deze petitie om de magistraat van het district Uttar Pradesh ervan te overtuigen dat de (onrechtmatige) eigenaar van Mohan het dier moet overdragen aan Wildlife SOS.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde