Het is afgelopen met de haaienjacht in Costa Rica. Tenminste, dat is de bedoeling van president Laura Chinchilla. Zij zette woensdag haar handtekening onder een nieuwe wet, die het onmogelijk moet maken om haaien te vangen voor hun vinnen. De nieuwe wet valt onder een reeds bestaande wet uit 2001, maar er zaten hier en daar nog wat mazen in.

haaienvinnen
Foto: Wikimedia Commons

Haaien worden gevangen voor hun vinnen. Deze worden van de dieren afgesneden, terwijl ze vaak nog leven. Daarna worden de haaien teruggegooid in zee, waar ze een pijnlijke dood sterven. Haaienvinnen zijn erg populair in Aziatische landen als Japan en China, waar haaienvinnensoep als een delicatesse wordt beschouwd.

In de nieuwe wet wordt niet alleen het vangen van haaien en afsnijden van de vinnen verboden, maar ook het transport en de import van vinnen vanuit andere landen. Wanneer de wet wordt overtreden, zal de visvergunning van de betreffende visser worden ingetrokken en een boete worden gegeven. Haaien vangen voor voedsel mag nog wel.

Chinchilla kondigde ook aan tot 15 miljoen dollar te investeren in een radarsysteem dat de authoriteiten de kans geeft boten, die de wet overtreden, beter te kunnen identificeren.

Bron: Huffington Post ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor