Wanneer katten precies voor het eerst gedomesticeerd werden is niet helemaal duidelijk, maar het waarom ligt voor de hand: voor de vroege beschavingen was bestrijding van knaagdieren een prioriteit. Het overschot aan gewassen moest beschermd worden en katten bleken geboren muizendoders te zijn.

Huiskatten
Foto: Viola & Cats =^..^= / Foter.com / CC BY-NC-SA

Maar waarom krijg je als baasje die muizen vaak cadeau?

Dr. Christensen Bell (Veterinary Behavior Consultations, NYC) zegt dat alle katten dit gedrag kunnen vertonen, maar sommige trakteren hun eigenaars eerder op dode muizen dan andere.

“Moederkatten vertonen dit gedrag het meest, als een natuurlijk onderdeel van het ouderschap”, zegt ze. “Ze brengen dode prooi terug naar het woongebied om hun kittens te onderwijzen over prooi.”

Maar wat als je kat helemaal geen kittens grootbrengt? Dr. Christensen Bell wijst op andere mogelijke redenen. Zo kan hij te vol zitten om de muis te eten, en wil hij het bewaren voor later. Of misschien gaat het hem vooral om de jacht en houdt hij niet zo van dode prooi als snack.

Volgens Dr. Christensen Bell zijn katten kieskeuriger over wat ze eten dan over wat ze vangen.

“Sommige onderzoeken wijzen uit dat katten niet graag muizen verorberen,” legt ze uit. “Muizen werden weliswaar door katten meegenomen naar huis, maar werden niet teruggevonden in het maagdarmkanaal van de katten.”

In sommige gevallen moedigen eigenaars onbewust het gedrag aan: een kat die extra aandacht krijgt als hij met een harig lijk komt aanzetten, zal het waarschijnlijk opnieuw doen.

Een andere theorie van Dr. Christensen Bell is dat je jagertje zich misschien genereus voelt en hij de vangst met de andere katten in het huishouden wil delen.

Houd vooral in gedachten dat dit gedrag natuurlijk is bij katten, je pluizebol doet niets verkeerd!

“Als het je niet bevalt, negeer het. Een eigenaar mag een kat nooit straffen voor het thuisbrengen van een dood dier, ” zegt Dr. Christensen Bell.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp