In polder Arkemheen tussen Nijkerk en Putten is vanochtend een wolf gezien. Het gaat waarschijnlijk om hetzelfde dier dat eerder deze week ook al werd gezien op diverse plekken in Gelderland.

Putten
Wolf gezien in polder bij Putten | Foto: publiek domein

Automobiliste Vera Schouten zag de wolf en wist het dier met haar telefoon te filmen. Deze beelden zijn hier te zien. Het lijkt erop dat de wolf enigszins zenuwachtig reageert op de aanwezigheid van de auto, want hij (of zij) rent door het weiland, om vervolgens voor de stilstaande auto de weg op te schieten.

Woensdag werd vermoedelijk dezelfde wolf gezien in de Betuwe en later aan de zuidkant van de Veluwe. Het gaat om de derde officieel bevestigde wolf die dit jaar in Nederland is waargenomen. De dieren zijn afkomstig uit Duitsland, waar meerdere roedels leven, niet ver van de grens met Nederland.

Vrienden en vijanden
Wolven brengen steeds vaker een bezoekje aan ons land, maar tot op heden hebben ze zich hier nog niet definitief gevestigd. Er leven veel vooroordelen over wolven, die veel vrienden hebben, maar ook veel vijanden. Vooral boeren vrezen voor hun vee, zoals schapen, en onlangs pleitte CDA-Europarlementariër Annie Schreijer Pierik er nog voor om wolven af te schieten. De oplossing is volgens haar de beschermde status van de dieren op te heffen:

“Het toenemend aantal wolven in Europa moet dringend worden aangepakt en Nederland moet zich bovendien beter voorbereiden op de komst van wolven en kruisingen van wolven en honden, de ‘gevaarlijke’ hybride honden.”

Er zijn echter manieren om in te spelen op de ‘dreiging’ van wolven, zonder dat daarvoor naar het geweer gegrepen hoeft te worden. Lees meer hierover in het weblog ‘Annie en de wolven‘ van Karen Soeters.

Wil je meer weten over het gedrag van wolven bekijk dan het filmpje hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: Nu ©AnimalsToday.nl Bart van Riel