Op zaterdag 10 mei wordt voor de derde keer een demonstratie georganiseerd tegen megastallen: We zijn het MEGAzat!. Net zoals voorgaande jaren zal ook dit keer de indrukwekkende protestmars niet ontbreken. Het doel van deze manifestatie is om zoveel mogelijk mensen op de Dam te krijgen om aandacht te vragen voor de desastreuze gevolgen van de vee-industrie en megastallen en informeren over de alternatieven die er zijn.

Wezijnhetmegazat we zijn het megazat

Oorsprong manifestatie
Eind januari 2012 hoorden initiatiefnemers Estera Waas en Christel de Haas over een grote demonstratie tegen de intensieve veehouderij in Duitsland: “Wir Haben Es Satt”. Er ontstond vrijwel gelijk het idee om dit in Nederland ook te gaan organiseren. In die periode werd het woord Megastal om de haverklap genoemd en werden we regelmatig geconfronteerd met het dierenleed en ziekte-uitbraken. Het was tijd om in Nederland ook te laten horen dat we het zat waren.

Op 17 maart 2012 werd de eerste “We zijn het Megazat”-demonstratie gehouden. Maar liefst 1000 mensen stonden op de Dam. De sfeer was goed, de protestmars was indrukwekkend en er werden goede dingen gezegd. De organisatie werd gesteund door vele organisaties en door een aantal politieke partijen.

In 2013 werd er gesproken over de bouw van gigastallen, er werd er subsidie gegeven aan zulke stallen in het buitenland en er waren om de paar maanden stalbranden. Dus ook in 2013 werd er weer een manifestatie georganiseerd en wederom kwamen zo’n 1000 mensen hun steun betuigen.

De organisatie schrijft op haar website:

“We doen aan ontwikkelingshulp in de Derde Wereld maar geven hun graan aan ons vee. Ook het ontginnen van bos in Zuid-Amerika voor het verbouwen van genetisch gemodificeerde soja is nog niet gestopt, en ook dit eet ons vee. De dieren in de industrie zien vaak geen daglicht tot ze op transport gaan naar de slacht. Soms zijn ze uren onder weg, op elkaar gepropt in de kou en in de hitte… het maakt allemaal niet uit? Dit is toch schrijnend wanneer je bedenkt dat een groot deel van onze dierlijke producten in de afvalbak belandt vanwege de beperkte houdbaarheid. Het hoeft niet zo te gaan, HET KAN ANDERS!”

De manifestatie is een burgerinitiatief en wordt gesteund door diverse oragnisaties en politieke partijen, zoals Partij voor de Dieren, SP, PvdA,GroenLinks,  Miliedefensie,  de Vegetariërsbond, Ongehoord, Bite Back, Vier Voeters, Stichting Melief, Vegalife, Lush en uiteraard Piepvandaag. Ook veel bekende Nederlanders steunen “We zijn het MEGAzat!”:

Jan Terlouw (fysicus, schrijver en voormalig politicus voor D66):

“De mate van beschaving van een volk is af te meten aan de manier waarop dat volk omgaat met minderheden. Ook dieren, al zijn ze met velen, vallen onder die minderheden.”

Mensje van Keulen, auteur:

“Ook ik ben die ellende megazat. Ik eet overigens al 47 jaar geen dieren meer, omdat de bio-industrie me toen al zo bedroefde.
Je kunt zien en horen dat een dier pijn lijdt. Maar ja, al die dieren in Nederland zitten opgesloten, dus wie ziet en hoort dat nog?”

Guido Weijers, cabaretier:

“Het gaat me niet enkel om de individuele omstandigheden van dieren in mega-stallen. Ik vind vooral ons als mensen gênant en zielig. Onbegrijpelijk dat wij totaal geen besef hebben hoe we omgaan met dieren. We moeten ons kapot schamen!”

Janine Abbring, presentatirice Vroege Vogels:

“Een biefstuk, een karbonade, een nugget; ooit was het een zachtaardige koe, een gezellig varken, een snuggere kip. Ik kan vlees niet loskoppelen van de gruwelijke beelden uit de bio-industrie. Dieren zijn geen dingen. Een beest is geen product. Ik vind het onbegrijpelijk en vreselijk verdrietig dat niet iedereen dat beseft.”

Hou PiepVandaag.nl in de gaten voor meer informatie over We zijn het MEGAzat!
Bekijk hieronder een compilatie van de manifestatie van vorig jaar:

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor